• @Registrovani priznivci má oprávnění číst
  • @Celostatni forum má oprávnění upravovat
  • @Odbor - administrativni má oprávnění mazat

Razie v Megauploadu – černý den pro historii Internetu

Ahoj Piráti!

omluvte prosím, že překračujeme oznámenou frekvenci jedné zprávy za deset dní. Bohužel jde o podstatné věci a sami bychom byli rádi, kdybychom k tomu nebyli nuceni. Takže o co jde? 2 dny po internetové stávce, kde jsme upozorňovali, že Amerika je od nás pouze 100 ms, nechaly úřady USA zavřít největší vidooserver Megaupload, který zajišťoval 4 % datového toku Internetu, a připravily tak miliony uživatelů o přístup k jejich datům.

Dnešní den patrně vstoupí do historie jako den, kdy začalo znárodňování Internetu. Dnešním den začala americká vláda svoje copyrightové zákony v(y)nucovat po celé zeměkouli skutečně radikálním způsobem. Je pro zábavní průmysl typicky pokrytecké, že zdůrazňují auta a dům šéfa Megauploadu, ale sami vlastní drahá letadla a plachetnice, která získali z 91% podílu na zisku z tvůrčí práce umělců.

Server Megaupload spolupracoval s populárními americkými zpěváky, kteří pro něj v prosinci natočili propagační video – Alicia Keys, Snoop Dogg, Kanye west, Lil John, Jamie Foxx… Tohle video natolik rozčililo protipirátské organizace, že zařídily, aby bylo protiprávně odstraněno. Nakonec Megaupload donutil youtube, aby tam video vrátilo. A ejhle, o měsíc později je server dole. Google vydává tiskovou zprávu, ve které odsuzuje pirátství a youtube získává praktický monopol na trhu s videoklipy. Nenechme jeden monopol zábavního průmyslu nahradit monopolem novým.

Zatímco youtube podporuje a financuje velké protipirátské organizace (RIAA, OSA), megaupload spolupracoval s konkrétními umělci a odstřihl tak nepotřebné prostředníky. Distribuce přes moderní kanály prostě přesouvá zisky od vydavatelů k umělcům a odsouvá existující vlivné organizace na druhou kolej.

Odstřižení serveru bude mít důsledky nejen pro náš server http://www.piratskefilmy.cz a pro společnosti, které prostřednictvím něho šířili svoji legální tvorbu, ale hlavně pro internetové uživatele a poskytovatele, a proto ho Pirátská strana zásadně odsoudila https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/piratska-strana-odsuzuje-razii-proti-megauploadu

Teď jen nezbývá než optimisticky dodat, 81 000 000 uživatelů Megaupload = 81 000 000 voličů Pirátských stran. Více informací poskytne místopředseda Mikuláš Ferjenčík za chvíli dnes večer od 22.00 hodin v pořadu Události, komentáře.