Hrajte s námi svobodnou hudbu!

Hrajeme svobodnou hudbu

• Piráti vytáhli do boje proti OSA!

Naším prvním cílem je připravit OSA o část příjmů z hospod a klepnout ji přes prsty, že si nemůže dovolit všechno. Představili jsme kampaň Hrajeme svobodnou hudbu (http://hudba.pirati.cz), která spočívá v tom, že podnikatelé nemusí platit OSA, ale mohou hrát hudbu autorů, kteří jí nejsou zastupováni a uvolnili svou hudbu pod svobodnou licencí. Již máme i první úspěšné podniky, které takto šetří desítky tisíc korun. V čajovně Shangri-La, Bělehradská 49, Praha 2 máte možnost si kdykoliv vyzvednou informační brožurky; třeba ve 3 ráno, když zavoláte Petru Holkovi na telefon 723139765. Jinak si je můžete stejně jako samolepky vytisknout z webu, plánuje se i společný tisk.

• Zažalovali jsme Václava Klause za to, že odmítal poskytnout informace.

Prezident v lednu řekl, že informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím poskytovat nebude a odmítl sdělit k tomu, kdo pro něj napsal kontroverzní rozhodnutí o amnestii. Vysmál se tak desítkám občanům, kteří mu zaslali žádost o informace. Díky všem, kteří se zapojili, a také poslali žádost o informace, když je Klaus odmítl poskytnout. Teď může uvedené informace – novému prezidentovi – přikázat poskytnout soud (více informací). Společně s amnestií (jejíž zrušení bohužel nevyšlo) a dalšími případy, kdy Václav Klaus porušil Ústavu a byl na to dokonce Ústavním soudem upozorněn, to bylo důvodem, proč republikové předsednictvo podpořilo ústavní žalobu Senátu proti prezidentu republiky.

• Piráti mají zásadní výhrady proti připravované novele autorského zákona.

Pirátská strana zaslala ministerstvu kultury připomínky k novele autorského zákona, kterou ministerstvo připravilo. Piráti se snaží, aby změna zákona nepřinesla zhoršení jeho již tak nevyhovujícího stavu. Podrobnosti o tom, jaký vliv má OSA při vyjednávání nového autorského zákona, najdete v článku o novele autorského zákona na našem webu.