• @Odbor - financni má oprávnění mazat
  • Daniel Mazur má oprávnění mazat
  • Stanislav Stipl má oprávnění mazat

Odečtení daru z daní

Stáhněte si, prosím, šablonu pro potvrzení o darech (odkaz vpravo), vyplňte a pošlete soukromou zprávou vedoucímu Finančního odboru. Po zkontrolování vám bude toto podepsané potvrzení předáno osobně, nebo zasláno poštou.

Fyzické osoby

Podle § 15 odst.1 zákona o daních z příjmů

Od základu daně mohou fyzické osoby (včetně zaměstnanců) odečíst hodnotu darů, pokud úhrnná hodnota darů ve zdaňovacím období (kalendářní rok) přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 15 % ze základu daně. Platí od 1.1.2014.

• Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) uplatňují odpočet darů z daní přímo ve svém daňovém přiznání.
  • Zaměstnanci, kteří si podávají vlastní daňové přiznání, uplatní odpočet obdobně jako OSVČ – tedy ve svém daňovém přiznání.
  • Zaměstnanci, jimž daňové vyrovnání zpracovává zaměstnavatel, předkládají potvrzení o poskytnutí daru své mzdové účtárně jednou ročně, nejpozději do poloviny února a to za celý předchozí rok. Snížení daňového základu se následně projeví v rámci daňového vyrovnání ve vyšší březnové výplatě.

Právnické osoby

Podle § 20 odst. 8 zákona o daních z příjmů

Od základu daně mohou právnické osoby odečíst hodnotu darů, pokud hodnota daru činí alespoň 2000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % z již sníženého základu daně. Platí od 1.1.2014. Tento odpočet nemohou uplatnit poplatníci, kteří nejsou založeni nebo zřízeni za účelem podnikání. Pro daňové účely musí jít tedy minimálně o dar ve výši alespoň 2000 Kč.

Česká pirátská strana je osvobozena od daně darovací. Veškeré dary, které organizace získá, jsou tedy využity v plné výši.

Podrobnější informace naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.