Svobodný přístup k informacím

Míra zdanění je v České republice 34,8 %. To znamená, že více než třetinu našich peněz vybere stát na daních. Máme právo znát, na co tyto peníze byly použity.
  • Tato stránka má za cíl usnadnit svobodný přístup k informacím.
  • Prostřednictvím nabídky v pravém sloupci této stránky můžete například podat žádost o informace, ať už jde o údaje o veřejných zakázkách, rozpočtu nebo platech; úřad by vám měl informace poskytnout.

Návrh změny předložený ministerstvem vnitra

Ministerstvo vnitra předložilo v říjnu 2012 do veřejné připomínkování návrhu změny zákona o svobodném přístupu k informacím. Návrh by v případě schválení měl výrazný dopad na přístup občanů k informacím v držení úřadů. Pro informování veřejnosti Piráti shrnuli hlavní body tohoto návrhu do přehledných infografik:

Změny v hmotném právu Změny v procesním právu Zlepšovací návrhy Pirátů

Autorkou infografik je členka Pirátů Gabriela Antošová.

Aktuální zprávy o svobodě informací

Hospodaření Magistrátu města Zlín bude brzy transparentní. Piráti získali všechny faktury

Dlouhodobý boj Luďka Maděry a Pirátů za zveřejnění údajů o hospodaření zlínského magistrátu se chýlí ke konci. Stejně jako v Praze a v dalších městech se Pirátům podařilo získat seznam všech faktur úřadu za posledních téměř 15 let. V případě hlavního města Prahy to bylo čtvrt milionu dokumentů, u Magistrátu města Zlín je to několik desítek tisíc.

Piráti představují program pro krajské volby 2016: Zapojíme občany do rozhodování a usnadníme přístup k informacím

Praha 20. 6. 2016 - Republikový výbor Pirátské strany schválil společný program pro podzimní krajské volby 2016. Jeho hlavními pilíři jsou transparentnost a otevřenost, svoboda informací, kvalitní veřejné služby dostupné všem a zapojení občanů do rozhodování. Všechny zmíněné oblasti spojuje požadavek efektivního využívání nových technologií, které významně usnadní, urychlí a zprůhlední procesy.

Leak potvrdil obavy Pirátů: TTIP škodí

V pondělí 2. května zveřejnila nizozemská pobočka Greenpeace návrh smlouvy TTIP, tzv. „Transatlantického obchodního a investičního partnerství“. Pravost dokumentů potvrdila řada osob zapojených do vyjednávání. Šéf evropských vyjednavačů Ignacio Bercero už ostatně volá po stíhání whistleblowera, jemuž vděčíme za zveřejnění dokumentů. Pevně doufáme, že se mu to nepodaří. Jde totiž o průlomovou událost - i samotní evropští poslanci měli dosud možnost vidět text TTIP pouze ve speciálních čítárnách. Zatímco Evropská unie své vyjednávací pozice pod tlakem nevládních organizací a politických stran - včetně Pirátů - zveřejňovala, USA své návrhy dosud důsledně tajily. Ukazuje se, že k tomu měly velmi dobrý důvod.