~~NONSI~~

Kopírovací registr

Kopírovací registr je nezisková organizace, která by měla registrovat díla, u kterých producent požaduje kopírovací monopol, a po uplynutí kopírovacího monopolu je zpřístupňovat veřejnosti.

V kopírovacím registru by byl zápis o autorském díle s názvem díla, jménem autora, délkou registrace, ukázkou díla atp. Zápis by byl bezplatný. Základní doba monopolu by činila 5 let. Mechanismus registrace by byl víceméně podobný jako u registrace domén.

Kopírovací monopol by bylo možné prodloužit o dalších 5 let po zaplacení poplatku, pokud bylo dílo uloženo se zdrojovým kódem, aby po uplynutí kopírovacího monopolu mohly být počítačové programy dále využívány a vylepšovány.1) Kopírovací registr by zisk z poplatků používal na náklady registru a podporu svobodné kultury.

1) V případě nelegálního použití díla odvozeného od díla v kopírovacím registru, kde kopírovací monopol již vypršel, by se náhrada škody platila pouze v poměru k chráněné části díla.