• @Komise - kontrolni má oprávnění nahrávat
  • @Celostatni forum má oprávnění číst
  • @Registrovani priznivci má oprávnění číst
  • @Komise - rozhodci má oprávnění mazat

Provoz piratskefilmy.cz

Vyšetřování začlo 24.1.2012. na základě podnětu Jiřího Kadeřávka z téhož dne.

Vyšetřovatel: Jiří Rezek
Typ řízení: stížnost člena na orgán strany
Učastníci řízení: MO, J. Kadeřávek
Závažnost: Střední

Vyšetřování

Poradní vlákno

Předmětem vyšetřování je, zda není provozováním serveru piratskefilmy.cz porušován platný program České pirátské strany, konkrétně pak ustanovení o tom, že:

Navrhujeme, aby doba trvání copyrightu odpovídala návratnosti obchodních modelů. To znamená trvání copyrightu 5 až 10 let od zveřejnění díla.

Ve vyšetřování byli zejména zkoumány jednotlivé dokumenty a předpisy strany. Dále byl vyslechnut současný vedoucí MO Mikuláš Ferjenčík.

Usnesení

Vzhledem k tomu, že:

1. Program je platným programovým dokumentem (viz usnesení RV)
  2. Pirátské dvanáctero je rovněž platným programovým dokumentem.
  3. V programových dokumentech, uvedených v bodě 1) a 2) se vyskytuje formulace: „komerční kopírovací monopol je třeba zkrátit na 5 až 10 let od zveřejnění.“
  4. V obecném statutu pro odbory a komise §15 ukládá orgánům strany „při své činnosti vycházet z politiky strany a prosazovat ji“
  5. na webových stránkách http://piratskefilmy.cz jsou prokazatelně umístěny odkazy vedoucí na komerční využití děl, mladších 5-10 let (viz např. http://www.piratskefilmy.cz/super-8-2011/)
  6. doména http://www.piratskefilmy.cz je majetkem Pirátské strany
  7. mediální odbor s vědomím republikového předsednictva (zjištěno dotazem na M. Ferjenčíka) spustilo inkriminovaný web

došla Kontrolní komise k tomu, že byl porušen §15 Obecného statutu pro odbory a komise. Provinění se dle zjištěných okolností dopustil Mediální odbor. Kontrolní komise doporučuje, aby kompetentní orgán (v tomto případě Mediální odbor) zabránil zobrazování takovýchto odkazů a již umístěné odkazy, které jsou v rozporu s výše zmíněným §15 neprodleně odstranil. Kontrolní komise považuje situace za středně závažnou a výsledky šetření předává Rozhodčí komisi.

Poučení: Toto je oficiální usnesení kontrolní komise. Účinkuje okamžikem vyhlášení. Je přezkoumatelné příslušnými orgány strany.

Usnesení bylo přijato a zveřejněno 3.2. 2012.

Předání rozhodčí komisi

Věc předal Rozhodčí komisi vyšetřovatel zasláním SZ všem členům RK.