PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Ivan Bartoš (* 20. března 1980) je předseda České pirátské strany a poslanec PSP ČR za Středočeský kraj. Pochází z Jablonce nad Nisou. U Pirátů je již od jejich vzniku v roce 2009. Od roku 1999 žije v Praze. Maturoval ve Spojených státech amerických a následně i na gymnáziu U Balvanu v Jablonci nad Nisou. Vystudoval Ústav informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2005 získal titul PhDr. v oboru informační věda a dále pokračoval ve studiích jako interní doktorand se specializací na databázové modely, databázové systémy a informační služby internetu. Aktivně spolupracoval s knihovnami, zejména s Národní knihovnou a Státní technickou knihovnou v Praze, na projektech standardizace ve vyhledávání a sdílení informací. Paralelně se angažoval v neziskovém sektoru. Před ukončením studia působil po dobu jednoho semestru na Computer Science Faculty na University of New Orleans.

Angažuje se v aktivitách souvisejících s DIY kulturou. Jako DJ mixuje psychedelic trance, hraje na akordeon a zpívá v kapele Nohama napřed. Je vášnivý čtenář a filmový fanda s velikou sbírkou originálních DVD. Na stará kolena se vrátil ke karetní hře Magic The Gathering. Je ženatý s Lydií Frankou – členkou Pirátské strany a kněžkou chaosu. V roce 2017 byl zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jako lídr kandidátní listiny Středočeského kraje.

Pirátskou stranu chápe jako jedinou skutečně demokratickou politickou platformu, která se pokouší reflektovat realitu třetího tisíciletí. „Technologie, které máme nyní k dispozici, nám mohou úžasně pomáhat a ve finále všem lidem ulehčit život. Nesmí se ovšem stát nástrojem digitální totality“. Jeho největší hodnoty jsou svoboda a vzájemná tolerance.