Umístění: Hlavní stránka » Lidé » Jana Rohová

Jana Rohová

Jana Rohová (30. září 1986) spolupracuje s Pirátskou stranou od roku 2011, členkou je od roku 2013. Narodila se v Šumperku, již od útlého dětství žije v jižních Čechách, převážně v okolí Strakonic.

Studovala Střední pedagogickou školu v Prachaticích. Pracovala např. jako dispečerka, vedoucí expedice nebo „supply chain manager“ v různých firmách v jižních Čechách. V roce 2010 odcestovala do Anglie, kde studovala mezinárodní spolupráci a rozvoj a začala pracovat pro neziskovou organizaci DAPP (Development aid from people to people) jako promotér dobrovolnictví a zástupce dobrovolníků v České republice. V září roku 2011 se přesunula do DAPP Malawi, kde pracovala jako „Education sector leader“ (vedoucí školského sektoru). Úzce spolupracovala s malawským ministerstvem školství, sepsala a vydala vzdělávací materiály zabývající se zvyšováním gramotnosti zábavnou formou. Začala spolupracovat s „African library project“, s jehož pomocí zorganizovala distribuci knih z USA do malawských knihoven, prováděla školení knihovníků a vedla vzdělávací semináře pro učitele základních škol. Ve svém volném čase se věnovala sázení stromů, fundraisingu a následné stavbě mateřské školy Chigonjetso.

V polovině roku 2012 se vrátila zpět do České republiky. Poté pracovala jako kontaktní pracovník v občanském sdružení zabývajícím se drogovou problematikou a současně jako redaktorka, v Pirátské straně působila jako místopředsedkyně jihočeského kraje (nyní již nemá ambice na funkce, protože se více věnuje dětem). V roce 2014 nastoupila na MD s prvním potomkem (který je vlastně třetí, s přítelem se stará ještě o osmiletá dvojčátka). Nedávno úspěšně zakončila vysokoškolské studium oboru sociální a charitativní práce na Jihočeské univerzitě.

Je členkou zahraničního odboru Pirátské strany a 1. místopředsedkyní oblastního sdružení Strakonicko.

Ve svém volném čase se věnuje dětem, aktivitám sdružení Rally Fans Katovice, jehož je členkou, zajímá se o aktuální dění ve světě, zejména v sociální oblasti a oblasti školství, jejím koníčkem je sledování vývoje světové drogové politiky, občanská angažovanost, dále pak grafika, kreslení a focení.