Ing. Josef Janů

Pepík Janů (* 24. června 1969) se poprvé o „politiku“ začal aktivně zajímat v souvislosti s rokem 1989, kdy si tyto události plnohodnotně užil coby student 3.ročníku ČVUT v Praze, poté se oženil a většinu času věnoval rodince a samozřejmě práci. Aktivní „politický“ restart zaznamenal v období těsně před „Karlovarskou losovačkou“ v období vrcholící arogance slepence ODS+ČSSD a na přelomu let 2006/2007 byl spoluzakladatelem karlovarského hnutí „O co jim jde!?“ (dvoje úspěšné komunální volby 7,25% a 7,4% a jedny neúspěšné krajské 4,7%). Postupem doby začal zjišťovat, že občanská hnutí jsou velmi potřebná, ale možnosti bojovat proti klasickým stranickým molochům velmi omezené a po několika letech rozvažování a podrobnějším seznámení se s komunitou a programem Pirátské strany (koaliční partner v komunálních volbách 2014) se rozhodl stát členem, asi nejliberálnějšího uskupení, které zde je a usilovat o to, aby tímto liberálním přístavem zůstalo i do budoucna :) … byla by škoda, kdyby se to pokazilo příliš brzy … bohužel, jako milovník historie lidstva ví, že k tomu samozřejmě dojde :/ Po vstupu se podílel na založení MS Karlovy Vary, kterého je 2.místopředsedou.

Narozen v Táboře, vychováván v Tříklasovicích, Radeníně, Čekanicích - Tábor. Maturoval na stavební průmyslovce v Českých Budějovicích a následně promoval na ČVUT, fakulta stavební, obor pozemní stavby v Praze. Od roku 1991 žije s manželkou, dvěma dcerami a synem v Karlových Varech. Miluje všechna místa, kde žil a v podstatě i celou tu naší středoevropskou kotlinku :)

Profesní život spojil s projektováním a inženýringem v oblasti stavebnictví, kdy měl štěstí na praxi probíhající v 90-letech, která umožňovala seznámit se s oborem zcela komplexně od územního plánu, přes studie a projekty až po dozory a součinnost při výstavbě širokého spektra staveb (od úprav bytů a staveb RD po nádraží a hypermarkety). Od roku 1995 je členem České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Svou profesní zkušenost měl možnost uplatnit i v rámci komunální politiky v odborných komisích a pracovních skupinách.

Nedílnou součástí života je sportovní komunita, kdy po pestrém období aktivního sportování (dominantní basketbal … když máte 2 metry, tak asi jasná volba) se od roku 2000 začal více starat o výchovu sportující mládeže. Svůj dosavadní „bafuňářský“ život spojil s Volejbalovým klubem Karlovy Vary o který se stará z pozice předsedy klubu a samozřejmě trenéra. Za úspěch považuje, že i v době, kdy se špatně shánějí prostředky, děti jsou prý líné a dospělí se zajímají jen o sebe, tak klubová komunita funguje a z oddílu pohybujícího se na dně krajských soutěží, jsme se v kategorii juniorek pro sezonu 2014/15 probojovali do extraligy (toto bere za třešničku na dortu, která je a zítra být nemusí :). Osobní zkušenosti si rozšířil spolupořadatelstvím evropských turnajů dospělých, organizováním turnajů dětí (maximum 800 dětských sportovců z celé republiky) a účastí v republikové komisi mládeže volejbalového svazu a sportovní komisi města Karlovy Vary. Kolektivní sport považuje za jednu z nejlepších škol života pro téměř každé děcko, kdy se musíte naučit pomáhat a nechat si pomoci od druhých, vystupovat společně, ale vzít odpovědnost za individuální příspěvek, sdílet spolu úspěchy a podělit se o nezdar …

Zajímá ho asi vše co se děje kolem a je to schopen zaregistrovat. Rád naslouchá, ještě radši diskutuje a nebojí se názorových střetů … dokonce se dá říci, že je vyhledává. Nic Vás neposune dál, než konfrontace s odlišným názorem, kdy se musíte argumentačně snažit obhájit své stanovisko a pokud se navíc naučíte tolerovat oponenta, tak jste vítězi … cesta je však dlouhá a plná chyb :) když, ale víte, že cesta je cíl, tak jste spokojení. Má samozřejmě rád muziku a pokud je ve společnosti méně školených, tak si rád zahraje na kytaru a zazpívá. Pro široké spektrum zájmů má samozřejmě problém s termíny a potřeboval by někoho, kdo by ho nějak dokopal ke studiu jazyků.

Pirátskou stranu vidí, jako komunitu lidiček ve které je možno poukazovat a řešit jakékoli téma, snažit se dojít k životaschopnému řešení a pokusit se jej prosadit. Asi základní úkoly: hlídat si osobní svobodu, mít svobodný přístup k informacím, tolerovat a být tolerován.

E-mail: josef.janu@pirati.cz … mobil: 606183864 (zvedám, když mám čas a když ne, tak volám zpět)