Mgr. Libor Michálek, MPA

ASCII

Libor Michálek (43) pracuje jako finanční analytik, podílí se na protikorupčních projektech a je známý český

hmac:2fc17c0563d68d9771048e46807a3cdb : lide:libor_michalek
whistleblower. Libor Michálek kandiduje na senátora v Praze 2 a 3 za koalici s názvem „Michálek do Senátu – koalice Pirátů, Strany zelených a KDU-ČSL“ a je registrovaným příznivcem Pirátů.

Po studiích na Přírodovědecké fakultě v Olomouci pracoval na Fondu národního majetku (FNM), kde v roce 1996 poprvé veřejně upozornil na machinace při privatizaci státních podílů. Okamžitě tehdy přišel o místo, nicméně soudní spor s FNM o rok později vyhrál. Libor Michálek dále působil 8 let v Komisi pro cenné papíry, kde přispěl k navrácení několika stovek miliónů Kč vytunelovaných z fondů kolektivního investování. V letech 2006 až 2010 pracoval v ČNB, nejprve ve vedoucí pozici, po střetu s lobby penzijních fondů ohledně oceňování majetku reálnou hodnotou byl „uklizen“ na pozici experta dohledu nad finančním trhem. V letech 2008 až 2010 studoval manažerský program zaměřený na oblast veřejné správy při Nottingham Trent University, v dizertační práci se mj. věnoval problematice pro klienty nevýhodného rozdělování zisků penzijních fondů. Pracoval rovněž jako finanční expert pro Světovou banku.

V roce 2010 se stal Libor Michálek ředitelem Státního fondu životního prostředí (SFŽP), kde čelil korupčnímu nátlaku v tzv. kauze Drobil resp. Knetig. Pořídil nahrávky a zabránil realizaci transakcí, které měly dle tvrzení exporadce ministra sloužit k černému financování politické strany. Den po podání trestního oznámeni jej tehdejší ministr životního prostředí Drobil odvolal z funkce. Následující den rezignoval rovněž Drobil, do 14 dnů skončil ve funkci též tehdejší policejní prezident Martinů, který vynesl z předmětného trestního spisu citlivé informace. Policie chtěla později exministra Drobila vydat k trestnímu stíhání z důvodu, že podmiňoval setrvání Libora Michálka ve funkci ředitele zničením nahrávek, státní zástupkyně se však pokusila zamést kauzu pod koberec. Vzhledem k zásahu Nejvyššího státního zastupitelství šetření nadále pokračuje. V kauze Knetig je nařízeno hlavní líčení na konec srpna, Knetig je podezřelý z nepřímého uplácení. Mediální zájem o SFŽP přispěl k úspoře téměř 250 mil. Kč na „běžných výdajích“ v roce 2011.

„Korupci považuji za jeden z nejvýznamnějších problémů dnešní společnosti, a to nejen z důvodu, že nás ročně stojí možná i více než 100 miliard Kč. Vadí mi, když se na straně jedné škrtí na běžných občanech tisíce Kč a na straně druhé tečou miliardy na různé poradenské, právní či IT pseudoslužby“, uvádí Libor Michálek.
„Ve státní správě a na úrovni samospráv se musí začít šetřit, ale jinde než na mzdových prostředcích. Objem mezd bývá často nižší než objem prostředků na ostatní tzv. „běžné“ výdaje. Aby korupce nebyla běžnou praxí ve veřejné správě, bude nutné přijmout i některá systémová, legislativní opatření. Informačně otevřený a transparentně fungující stát považuji za prioritní podmínku účinného boje s korupcí. Neméně důležité je, aby politiku dělali lidé, kteří již nějak prokázali odpovědný přístup ke správě veřejných prostředků a dali přednost veřejnému zájmu před zájmy osobními. Proto jsem se rozhodl spolupracovat s partnery, kteří se hlásí k zásadám transparentnosti o ochraně veřejného zájmu“, dodává Libor Michálek.

Libor Michálek je 22 let ženatý, má 3 děti. Před 18 lety to byla Praha 2 (bývalé sídlo FNM), kde začal svou kariéru profesní. Před 16 lety to byla Praha 2, kde Libor Michálek poprvé „zapískal“, když politici hráli nefér hru s privatizaci Investiční a poštovní banky. Tehdy voliči ještě nedali červenou kartu ODS ani ČSSD a účet za divokou privatizaci IPB byl o několik let později astronomický: téměř 200 miliard Kč. Nyní je příležitost dát na Praze 2 hlas člověku, jehož „pískání“ může znít již ve fázi, kdy se bude hrát nefér hra při samotné tvorbě zákonů. Příležitost dát zelenou člověku, který prokázal, že ochrana spotřebitele, ochrana životního prostředí či ochrana veřejného zájmu nemusí být prázdná slova. Je šance udělat křížek nad přesvědčením, že není alternativa k pravo-levému pojetí politiky. Praha vždy byla místem, kde začínaly hlubší celospolečenské změny. Praha 2 a 3 může být místem, kde společnost hodí přes palubu aroganci, neodpovědnost nebo upřednostňování zájmů developerů před zájmy občanů. Volba je na Vás.

© Piráti, 2015. Všechna práva vyhlazena. Sdílejte a nechte ostatní sdílet za stejných podmínek. Podmínky použití.