Bc. Marcel Kolaja

Marcel Kolaja (* 29. června 1980) je odborníkem na svobodný software a svobodnou kulturu. Je členem Pirátské strany a v roce 2014 byl ve volbách do Evropského parlamentu dvojkou kandidátky Pirátské strany. V minulosti působil mimo jiné jako místopředseda a mezinárodní koordinátor. Byl spolupředsedou Pirate Parties International. Pochází z Lanškrouna a od roku 1998 žije v Brně.

Vystudoval informatiku na Fakultě informatiky MU v Brně, kde získal titul Bc. V průběhu studia se specializoval na svobodný software a pracoval jako systémový administrátor v Laboratoři zpracování přirozeného jazyka.

Během studia se stal spolumajitelem softwarové firmy, kde později vykonával funkci obchodního ředitele. V současnosti pracuje jako technický programový manažer v mezinárodní společnosti, která vyvíjí a podporuje svobodný software.

V roce 2003 se začal zabývat legislativou EU, aby o dva roky později jako aktivista přispěl k odmítnutí zavedení softwarových patentů Evropským parlamentem. Od roku 2010 se v Pirátské straně věnuje zejména mezinárodním záležitostem a v Pirátské straně zanechal značný otisk. Podílí se jak na vnějších projektech, tak i na vnitřních záležitostech za účelem zvýšení efektivity Pirátské strany a vytvoření pravidel, která znesnadňují korupci. Mimo jiné lze jmenovat následující aktivity:

Komunikuje plynně anglicky (CEFR C1) a zvládá základy němčiny.

Aktivity v Pirátské straně vyplňují značnou část jeho volného času. Pokud mu však ještě nějaký zbude, rád lyžuje, chodí po horách, běhá, jezdí na kole, hraje basketbal a fotí. Poslouchá rock a heavy metal. Baví ho hra na kytaru, kterou však příliš neovládá :-) Je vegetarián.

Projekty

Historie