Michael Polák

Zakládající člen České pirátské strany. Narozen 1973, maturoval v roce 1992 na gymnáziu v Praze 6 Arabská. Poté studoval informatiku postupně na FEL ČVUT, VŠE, MFF UK a dálkově na Slezské Univerzitě v Opavě, ale na žádné z těchto škol studium nezakončil. Ovládá angličtinu a programovací jazyk C.

Povolání: programátor - samouk a podnikatel - samouk. Programoval na řadě platforem již od svých cca 15 let. V 90. letech minulého století se aktivně zapojil do elektronické komunikace v mezinárodní síti FidoNet a provozoval soukromou modemovou BBS. Cca od roku 1996 vyvíjel grafický WWW browser pro operační systémy typu MS-DOS pod názvem Arachne, zveřejněný jako shareware. V souvislosti s tímto projektem na konci 90. let 20. století několikrát krátce pracoval v zahraničí. Po roce 2000 se zaměřuje převážně na vývoj serverového software pod OS Linux. Dnes se orientuje výhradně na vývoj software s otevřeným zdrojovým kódem pod hlavičkou Arachne Labs [http://www.arachne.cz]. V letech 2007-2009 pracoval jako Python/SQL developer pro bulvární videoserver [http://www.stream.cz].

Zájmy: nezávislý publicista, od roku 2002 provozuje e-zine TečkaCZ: [http://www.teckacz.cz] (včetně programování publikačního systému a autorství většiny článků). Muzikant - hráč na elektrickou kytaru, člen kapely Skřehule, která vešla v povědomí protestsongem Czechtek z roku 2005. Aktivní na sociálních sítích (Twitter, Google+, NYX) - účet v síti Facebook mu byl bez udání důvodu zrušen v roce 2010. Fanoušek kosmického výzkumu, nepříliš aktivní člen sdružení stavitelů amatérské družice [http://czcube.org]. Cyklista, snowboardista, nezávislý cestovatel - bez asistence cestovní kanceláře procestoval kromě většiny evropských zemí také např. USA, Indii, Thajsko, Srí Lanku, Laos a Barmu.

Od roku 2002 se podílel na projektu převážně bezdrátových sousedských sítí CZFree.Net [http://www.czfree.net], provozoval jednu z prvních tzv. internetových bran v této síti. V současné době je spolumajitelem telekomunikační firmy SPOJE.NET s.r.o. [http://www.spoje.net], která navázala na tradici sousedské sítě v Praze 6 a představuje alternativu k nabídce připojení k Internetu prostřednictvím sítí nadnárodních korporací. Tato firma v současnosti mj. sponzoruje internetové připojení pražského hackerspace Brmlab [http://brmlab.cz] a housing serveru [http://kosmo.cz]

Politicky aktivní je od konce 9. let 20. století, kdy byl zakladatelem portálu [http://www.legalizace.cz], specializovaného na problematiku dekriminalizace/legalizace všech možných forem využití konopí, včetně lékařského a rekreačního. V roce 2002 se podílel na tvorbě programu Strany zelených a jako nezávislý za ní kandidoval do Parlamentu ČR. Členem Pirátské strany je od jejího vzniku v roce 2009, v roce 2010 za ni opět kandidoval do Parlamentu ČR. V letech 2009 - 2010 byl místopředsedou Krajského sdružení KS Praha.

Rozhovory pro média (bohužel - nemohl se prezentovat jako člen Pirátské strany)

Fokus ČT24 - Wikileaks a sociální sítě [http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10119615714-fokus-ct24/211411058110007/]

Horizont ČT24 - Hackerské útoky ve světě [http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10316155327-horizont-ct24/211411058050024/]

RSS feed e-zine TečkaCZ:

• Závod solárních kol The Sun Trip 2015
    Tohle není zatím skutečný článek, ale slouží jako záložka, pod kterou budu do komentářů (vlákna diskuze) zaznamenávat zprávy z cesty (nemám na cestě notebook) #solar #energy #solarbike #travel #europe #suntrip
  • IAU pojmenuje prvních 32 exoplanet po špatných sci-fi autorech
    Mezinárodní astronomická unie (IAU) oznámila, že pojmenuje prvních 32 potvrzených planet nacházejících se mimo sluneční soustavu. Jména zesnulých autorů brakové, béčkové a jinak nedopečené #scifi a #fantasy se k tomu nabízí přímo samy... #astronomy #exoplanets #exolife #interstellar #humor #foolsday
  • Podpořte tým TečkyCZ v závodě solárních kol The Sun Trip 2015!
    Jsme jediný český tým, který se přihlásil do celosvětové soutěže solárních kol na trase Miláno (Itálie, Expo 2015) - Astana (Kazachstán). #travel #transport #solar #energy [Summary: We are only team from #Czechrepublic participating in #TheSunTrip2015 #solarbike #rallye]
  • Akumulátory lithium-síra dosahují energetické hustoty 500 Wh/kg
    Základní překážkou většího rozšíření autonomních elektrických dopravních prostředků byla ve 20.století nízká energetická hustota běžně dostupných akumulátorů... #transport #battery #energy [ #Sulphur - #Lithium batteries achieve record breaking energy density]
  • 1000 článků TečkyCZ, nové funkce
    Ačkoliv o kvalitě některých starších článků by šlo s úspěchem pochybovat, tohle je každopádně po 12 letech v pořadí přesně tisící aktivní článek TečkyCZ. To je příležitost pochlubit se některými změnami a zlepšeními... #editorial [Summary: After 12 years, TeckaCZ e-zine reaches 1000 articles]
  • Letoun Solar Impulse 2 představen veřejnosti
    Švýcarské solární letadlo Solar Impulse 2, vyvinuté s cílem poprvé obletět svět pomocí solární energie, bylo představeno veřejnosti. #aerospace #solarflight #solarimpulse [Summary: #Swiss #Solar Impulse 2 aircraft unveiled to public]
  • Česká kosmická kancelář a XCOR Aerospace budou spolupracovat
    Česká kosmická kancelář (CSO) oznámila podepsání exkluzivní dohody s XCOR Aerospace. CSO se tak stala autorizovaným partnerem zajištění přípravy experimentů pro suborbitální raketový letoun #Lynx Ÿ, který je v současné době stavěn v centrále XCOR v Mohavské poušti. #spaceflight #czechrepublic #spacetourism #transport [Summary: Czech Space Office and #XCOR #Aerospace Sign Payload Integrator Agreement for #Suborbital Flights]
  • Bruce Schneier: Souboj o moc nad Internetem
    Nacházíme se uprostřed epického souboje o moc v kyberprostoru. Na jedné straně jsou tradiční, organizované, institucionalizované mocnosti jako vlády a velké nadnárodní korporace. Na druhé straně jsou ti rozptýlení (decentralizovaní) a pohotoví: hnutí vzniklá na zelené louce, disidentské skupiny, hackeři a zločinci. Internet původně posílil tu druhou stranu. #freedom #politics #crypto #cyberpunk #schneier [Summary: The Battle for #Power on the #Internet]
  • Randall Munroe #xkcd má vlastní asteroid (jako Malý princ)
    Kreslíř a humorista Randall Munroe známý jako #xkcd se stal jednou z mála žijících osob, po kterých byl pojmenován jeden z asteroidů obíhajících mezi Marsem a Jupiterem. Nevím proč - ale okamžitě jsem si v té souvislosti vzpoměl na asteroid Malého prince, ohrožovaný baobaby... #astronomy #solarsystem #humor #literature [Summary: #Asteroid 4942 Munroe]
  • Veřejná předvolební debata TečkyCZ
    Mají smysl předvolební průzkumy veřejného mínění? Jaké jiné volební systémy si lze představit? Věříte volebním komisím? Co by s sebou nesla odvolatelnost poslanců? Jak moc je zahozený hlas odevzdaný některé z malých stran? Co si myslíte o #pirateparty ? Má demokracie smysl? #democracy #politics [Summary: Discussion dedicated to #Czechrepublic #parliament #election 2013]
  • Bude rok 2014 rokem Debianu na desktopu?
    I pokud jste staromilci a nemáte rádi #Gnome3 ani #Unity tak tu pořád ještě zůstává otázka: na jakou výchozí distribuci OS #Linux si máte nainstalovat #xwindows #desktop #MATE (neboli #Gnome2 ) nebo #XFCE [Summary: Will 2014 be the year of #Debian on #desktop ?]
  • Nový rekord v účinnosti solárních článků je 44.7%
    Francouzsko-německý výzkumný tým překonal dosavadní rekord v účinnosti přeměny slunečního světla na elektřinu o více než procento. #energy #physics [Summary: #World #record #solar cell with 44.7% #efficiency]
  • Ikonky Libravatar jako decentralizovaná náhrada za Gravatar