Michael Polák

Zakládající člen České pirátské strany. Narozen 1973, maturoval v roce 1992 na gymnáziu v Praze 6 Arabská. Poté studoval informatiku postupně na FEL ČVUT, VŠE, MFF UK a dálkově na Slezské Univerzitě v Opavě, ale na žádné z těchto škol studium nezakončil. Ovládá angličtinu a programovací jazyk C.

Povolání: programátor - samouk a podnikatel - samouk. Programoval na řadě platforem již od svých cca 15 let. V 90. letech minulého století se aktivně zapojil do elektronické komunikace v mezinárodní síti FidoNet a provozoval soukromou modemovou BBS. Cca od roku 1996 vyvíjel grafický WWW browser pro operační systémy typu MS-DOS pod názvem Arachne, zveřejněný jako shareware. V souvislosti s tímto projektem na konci 90. let 20. století několikrát krátce pracoval v zahraničí. Po roce 2000 se zaměřuje převážně na vývoj serverového software pod OS Linux. Dnes se orientuje výhradně na vývoj software s otevřeným zdrojovým kódem pod hlavičkou Arachne Labs [http://www.arachne.cz]. V letech 2007-2009 pracoval jako Python/SQL developer pro bulvární videoserver [http://www.stream.cz].

Zájmy: nezávislý publicista, od roku 2002 provozuje e-zine TečkaCZ: [http://www.teckacz.cz] (včetně programování publikačního systému a autorství většiny článků). Muzikant - hráč na elektrickou kytaru, člen kapely Skřehule, která vešla v povědomí protestsongem Czechtek z roku 2005. Aktivní na sociálních sítích (Twitter, Google+, NYX) - účet v síti Facebook mu byl bez udání důvodu zrušen v roce 2010. Fanoušek kosmického výzkumu, nepříliš aktivní člen sdružení stavitelů amatérské družice [http://czcube.org]. Cyklista, snowboardista, nezávislý cestovatel - bez asistence cestovní kanceláře procestoval kromě většiny evropských zemí také např. USA, Indii, Thajsko, Srí Lanku, Laos a Barmu.

Od roku 2002 se podílel na projektu převážně bezdrátových sousedských sítí CZFree.Net [http://www.czfree.net], provozoval jednu z prvních tzv. internetových bran v této síti. V současné době je spolumajitelem telekomunikační firmy SPOJE.NET s.r.o. [http://www.spoje.net], která navázala na tradici sousedské sítě v Praze 6 a představuje alternativu k nabídce připojení k Internetu prostřednictvím sítí nadnárodních korporací. Tato firma v současnosti mj. sponzoruje internetové připojení pražského hackerspace Brmlab [http://brmlab.cz] a housing serveru [http://kosmo.cz]

Politicky aktivní je od konce 9. let 20. století, kdy byl zakladatelem portálu [http://www.legalizace.cz], specializovaného na problematiku dekriminalizace/legalizace všech možných forem využití konopí, včetně lékařského a rekreačního. V roce 2002 se podílel na tvorbě programu Strany zelených a jako nezávislý za ní kandidoval do Parlamentu ČR. Členem Pirátské strany je od jejího vzniku v roce 2009, v roce 2010 za ni opět kandidoval do Parlamentu ČR. V letech 2009 - 2010 byl místopředsedou Krajského sdružení KS Praha.

Rozhovory pro média (bohužel - nemohl se prezentovat jako člen Pirátské strany)

Fokus ČT24 - Wikileaks a sociální sítě [http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10119615714-fokus-ct24/211411058110007/]

Horizont ČT24 - Hackerské útoky ve světě [http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10316155327-horizont-ct24/211411058050024/]

RSS feed e-zine TečkaCZ:

e-mail: michael.xchaoz.polak@pirati.cz