Michaela Krausová

Michaela Krausová (* 8. října 1992) je pražská koordinátorka pirátských dobrovolníků. V minulosti byla členkou komise pro kopírování a Internet a nyní se podílí na činnostech personálního odboru Pirátské strany. Byla také koordinátorkou stáží u senátora Libora Michálka. Michaela se narodila v Benešově a odmala bydlí v Praze.

V roce 2010 kandidovala za Piráty v komunálních volbách v Praze za druhý obvod a byla celkově nejmladší kandidátkou v ČR. Členkou Pirátské strany se stala v únoru 2011. V roce 2013 svůj primát nejmladší kandidátky uhájila i ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Vztah k Pirátům získala především díky jejich otevřenosti, transparenci a kvůli efektivnímu využití moderních technologií, bez kterých se ve 21. století nelze obejít. Uvědomuje si, že svobodný přístup k informacím je jedno ze základních práv člověka.

Na podzim roku 2014 představila téma participativního rozpočtu svým spolužákům na Fakultě humanitních studií a v rámci kurzu Budoucnost demokracie započaly jejich snahy o prosazení tohoto konceptu v hlavním městě Praze. Město nyní podporuje participativní rozpočet v městských částech. Na podzim roku 2016 se stala akademickou senátorkou za FHS UK, kde připravuje návrh na opětovné zavedení elektronické knihovny a návrh vnitřního předpisu na přednostní užití open source při tvorbě a užití fakultních materiálů.

Vystudovala SOŠ pro administrativu EU obor Provoz diplomatických služeb v Praze. V roce 2012 nastoupila do pomaturitního studia anglického jazyka a o rok později na Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy.

Michaela ráda tráví čas ve společnosti jiných lidí a baví ji společenské hry. V posledních letech našla Michaela zájem v četbě naučné literatury z oblasti sociokultutní antropologie, filosofie a historie. Michaela o sobě nerada píše ve 3. osobě.

michaela_krausova-cv.pdf