Mgr. Michaela Vodová

Michaela Vodová (*21.05.1979 v Praze) vyrůstala v Karlových Varech. Nyní žije na Vysočině, kam se provdala.

Po maturitě na střední zdravotnické škole v Karlových Varech se rozhodla, že povolání zdravotní sestry není přesně ta práce, ve které by se chtěla realizovat a vystudovala obor Pedagogika volného času na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Pracovní zkušenosti sociálního pracovníka ji přivedly až k práci v týmu terénní domácí hospicové péče (od roku 2009) a k dalšímu studiu, tentokrát obor „Sociální a charitativní práce“.

I když její práce může někomu připadat těžká, Michaela o ní říká: „Smrt je součástí života, a ať o ní přemýšlíme nebo ne, vždy byla, je a bude přítomná všude kolem nás. Doprovázet umírající a jejich blízkým pomáhat v takové životní situaci je pro mě obrovská zkušenost, která mi dala svobodu a smíření se s vlastní smrtelností. Na život pohlížím jako na dar, který se má užít správně. Nejdůležitější v procesu života a smrti je lidská důstojnost. Kdyby se mě někdo zeptal, proč jsem aktivistkou, řekla bych vlastně skoro to samé. Kvůli svobodě, lidské důstojnosti a zodpovědnosti každého z nás za své rozhodování.“

Také proto se v roce 2011 rozhodla a stala se členem České pirátské strany. Díky členství u Pirátů se seznámila se členy jiných politických stran, hnutí a aktivisty, se kterými se spolupodílela na vzniku iniciativy za historicky první referendum v Jihlavě v otázkách odpadů. Je zakládajícím členem spolku Společně pro Vysočinu.

Michaela se k iniciativě za referendum v Jihlavě přidala i přesto, že odpadová otázka není přímo tématem, kterým se zabývá. Jejím hlavním důvodem jsou informace a aktivní občanství. Myslí si totiž, že v tak velké otázce, jako je spalovna na území obce/města/kraje by měl vždy rozhodovat občan, ne pouze zastupitel. Povinností zastupitele je však získávat dostatek relevantních informací pro i proti záměru a zveřejňovat je tak, aby byly jasné a dostupné všem (ne například a pouze odborné veřejnosti a ne pouze jednostranné informace, jak se to děje v Jihlavě v otázce spalování odpadu již od roku 2008 pomocí Novin jihlavské radnice, které jsou částečně placeny z veřejných peněz).

V rámci iniciativy se podílí na plánování, sbírání informací a vytváření vzhledu referenda, a stará se o web a facebookovou stránku referenda.

Krátce po vstupu do České pirátské strany byla zvolena členem Republikového výboru. Pracovala jako dobrovolník v personálním odboru na pozici vedoucí administrativy a v administrativním odboru na pozici administrátorka datové schránky. Během krajských voleb 2012 byla volební manažerkou Vysočiny a do konce roku 2012 místopředsedkyní Kraje Vysočina. V březnu 2013 byla zvolena předsedkyní krajského sdružení Vysočina a tuto funkci vykonávala do konce října 2014.

Nyní je na rodičovské dovolené a řadovým členem KS Vysočina.

Jejími zájmy jsou: literatura faktu i beletrie, příroda a zvířata, duchovní péče, etika, lidská práva a politika, sociální práce, svobodná kultura a internet. Životním krédem Michaely je otevřenost a potřeba svobody. Věří v dobrou vůli a porozumění.

„Co chce zářit světlem, musí vydržet hořet. Viktor Frankl

Jabber/Email:   michaela.vodova@pirati.cz