Ondřej Profant

ondrej.profant.jpg

Ondřej Profant (2. května 1988) je předsedou krajského sdružení v Praze a garantem programové komponenty svoboda informací, byl již členem přípravného výboru České pirátské strany. Pochází a žije v Praze.

Vystudoval všeobecné gymnázium. Dále studoval Matematicko-fyzikální fakultu UK, obor Obecná informatika, ale školu nedokončil. V průběhu studia se však blíže seznámil s principy open source softwaru, což ho přivedlo ke Svobodné kultuře obecně a následně i k pirátství.

Je živnostníkem se specializací na DTP (sazba knih ve svobodném systému LaTeX) a programování (PHP - Nette Framework, C# - Mono) a skriptování (Bash, JavaScript, Python). Více napoví profil na Githubu.

Stal se jedním z organizátorů Cryptoparty, kde často přednášel, připravil mnoho materiálů a vytvořil web.

Angažuje se ve svobodné kultuře - především v komunitě okolo Linuxu (Debian, Ubuntu - profil, Fedora) a občasně Wikipedii (profil). Poslední dobou spíše formou propagační činnosti v rámci aktivit u Pirátů.

Z dopravních prostředků preferuje kolo. Rád čte satirickou fantasy. Používá Fedoru a Firefox OS.

Oblíbený citát

„Jen ten, kdo je zaslepen lakotou, nenechá přítele kopírovat.“ Aaron Swartz

Vize

Chtěl bych svět, kde jsou technologie využívány ve prospěch nás všech. Vědomosti a informace jsou sdíleny bez jakýchkoliv překážek. Pravidla jsou nastavena liberálně a zákazy vychází pouze ze širokého společenského konsenzu. Jen v takovém světě je možná vzájemná dobrovolná spolupráce namísto ostře vynucené soutěže.

Komunální politika

Angažuje se na Praze 7 v rámci Koalice PRO 7 (Piráti, Zelení, SNK ED, Nezávislí). Tato koalice má zkušenosti jak s působením na radnici (poslední 2 funkční období pod Zelenými), tak s občanským aktivismem jakým bylo úspěšné referendum proti předražené radnici.

ASCII

Funkce