Mgr. Petr Fojtík

Petr se jako člen analytického týmu poslaneckého klubu věnuje především aktuálnímu politickému dění, komparaci politických programů jednotlivých stran resp. programového prohlášení vlády anebo úkolům spočívajících např. v analýze nálad ve společnosti a jejich dopadům na politické rozhodování. Dále se společně s ostatními členy týmu věnuje rizikům střetu zájmů politických představitelů, analýzám a rešerším vybraných politických kauz. Na okraj se díky svému předchozímu angažmá zajímá o zahraniční politiku ČR a EU, mezinárodní politiku, diplomacii a protokol.

Petr vystudoval magisterské obory Politická a kulturní geografii a Mezinárodní vztahy. V průběhu studijního pobytu na University of Eastern Finland se mimo jiné věnoval zahraniční politice Ruské federace. Během, ale i po dokončení svého studia, sbíral zkušenosti v zahraničí (např. USA, Chorvatsko, Belgie). Svou profesní dráhu zahájil na Katedře politologie Univerzity Palackého, kde studoval doktorát. Pracoval v Kabinetu evropského komisaře pro rozšíření a politiku sousedství v Bruselu a následně působil 5 let na pozici politického analytika na Velvyslanectví Korejské republiky v ČR, kde se primárně věnoval analýze politické situace v ČR a vzájemným vztahům s Koreou.