Pirátské hnutí je celosvětové, jak se přesvědčili i Chorvati

Pirátské vlajky vlály v Záhřebu celý poslední týden kampaně. Letos se jaro v Čechách moc nevyvedlo, naštěstí jsem měl skvělý důvod, proč nezůstávat doma a podívat se trochu na jih. A musím říct, že to po všech stránkách stálo za to. Před pár týdny, 14. dubna se totiž v Chorvatsku, kterému jsem se až do teď vyhýbal jako tradiční turistické destinaci českých cestovních kanceláří, konaly předčasné volby do Evropského parlamentu. Chorvatsko totiž přistupuje letos v létě do EU a já jako správný aktivista jsem neváhal, sestavil jsem akční posádku a vyrazili jsme na pomoc kolegům.

Jak už možná víte, Pirátská strana je jedna z mála stran, která funguje primárně na celoevropské úrovni. Pirátská internacionála seskupuje všechny pirátské strany a nově vznikla také platforma pro společný postup pro Eurovolby 2014. Většina evropských politických stran je součástí jen vágní struktury levicových, či pravicových evropských formací (snad jen s vyjímkou zelených stran, které se tímto Pirátům blíží). Pro nás je naopak zcela přirozené, že si pomáháme, necítíme se omezeni rozdílností jazyků, ani kultury a už vůbec ne státními hranicemi. A chorvatské eurovolby byly jen další skvělou příležitostí pro Piráty ze všech zemí Evropy k mezinárodní spolupráci na společném cíli. Nebývá běžné, že se např. do kapaně nějaké levicové, nebo pravicové strany v České republice zapojí politici z Německa, Rakouska, nebo třeba Litvy. V případě Pirátské strany a její předvolební kampani v Záhřebu však působili dobrovolníci z celé řady evropských zemí, mimo jiné z České republiky, Belgie, Srbska aj. Všichni se proto s nadšením podíleli na kampani, která měla za cíl především vysvětlit elektorátu, kdo jsou Piráti a jakou politiku zastávají.

Piráti nejsou sami. I v Chorvatsku jsou přítomní Anonymous a Occupy Ačkoliv se Chorvatsko samo nepovažuje za balkánský stát, je díky celé řadě historických událostí nedílnou součástí nejen Střední Evropy, ale i Balkánského poloostrova. V současné době prochází spolu se Slovinskem těžkou deziluzí, kterou odstartovala evropská dluhová krize. Před několika lety zde zvítězila levicová koalice, která slíbila napravit chyby, které zavinily dřívější pravicové vlády (HDZ). Bohužel však skutek utek, a stejně jako ve Slovinsku došlo v Chorvatsku ke zhrošení situace na trhu práce, růstu cen a nastalo vysoké tempo zadlužování. To otevřelo i tak závažnou otázku, zda se náhodou již Chorvatsko neblíží bankrotu.

Voliči, kteří nadšeně před několika lety volili Sociálně-demokratickou stranu ve snaze o změnu jsou zcela oprávněně zklamáni a hledají třetí alternativu, třetí cestu. Tou se může stát Pirátská strana, avšak ta je na politickém kolbišti jen velmi krátkou dobu. Celá řada jiných politických stran vycítila zcela přirozeně šanci a o hlasy zmíněných voličů se ucházela. Jak se ukázalo, nejúspěšnější z nich byla tzv. „Labouristická strana“, která získala přes 6 % hlasů a vydobyla si jedno křeslo europoslance. Pro chorvatské Piráty však kampaň nebyla vyhozeným časem, ani vyhozenými prostředky, i když v ní na rozdíl od zavedených politických stran neuspěli. Jednalo se o jejich entrée do domácí politiky. Mnozí lidé se s nově vzniklou chorvatskou odnoží celosvětového Pirátského hnutí setkali právě až v předvolební kampani před těmito volbami. Někteří byli dokonce přesvědčeni, že strana je nějaký vtip a že ve skutečnosti neexistuje. Nejen proto bylo zapotřebí, abychom přidali ruku k dílu.

Byl to takový dost dobrodružný road trip. Na silnici jsme strávili dobrých 18 hodin a díky tomu, že se nám po cestě ještě rozbilo auto, museli jsme přespat v hotelu uprostřed rakouské dálnice. Naši 4 dobrovolníci jeli z Plzně a z Prahy a vezli si s sebou kromě propagačních materiálů, na které přispěli dárci z Čech, kterým tímto srdečně děkuji, také notnou dávku entusiasmu. Vskutku, bez nadšení pro věc, bez přesvědčení o tom, že pomáháte něčemu dobrému, by taková dobrovolnická práce nebyla možná. Mohli by vám o tom vyprávět Chorvati, když denně po práci až do noci eště chodili vylepovat plakáty a nebo se snažili zajistit tisk a logistiku. V jednu chvíli přišel na náš stánek jeden chorvatský Pirát s kočárkem a prckem v něm - protože jinak prostě neměl čas. Další mi vyprávěl o tom, jak tři dny nespal. Ale dokázali to ustát a zorganizovat! A za to jim patří můj obdiv. A lidé to oceňovali, bavili se s námi a zajímali se o naši politiku. Bylo vidět, že hledají změnu a že jsou otrávení tím, co se u nich doma děje. Tak dobře známý obrázek, pomyslel jsem si, protože tohle vidím dnes a denně u nás doma v Česku. Ačkoliv větší strany byly lépe vybaveny, jejich představitelé chodili v nažehlených košilích a stylových kravatách a někteří si zaplatili i vlastní videoštáb… bylo na nich vidět, že jsou tím spíše otrávení. Snad až na labouristy, kteří s úsměvem v ulicích rozdávali kolemjdoucím jablka, to se jim musí nechat. Jiní rozdávali bonbony. My ale nechceme rozdávat předvolební pozlátka, ani se nehodláme smát v sáčku z předražených billboardů a reklam, přišli jsme mezi lidi a bavili jsme se s nimi jako rovný s rovným.

Musím říct, že to byl vyčerpávající týden v mém životě, ale navázal jsem tam dobrá přátelství a společně jsme dokázali, že upřímná práce třeba i jenom hrstky dobrovolníků, může něco změnit - pro srovnání - ve městech, kde jsme kampaň dělali byl výsledek o 100 % lepší, než tam, kde jsme na to už neměli čas. Ačkoliv piráti nezískali žádné křeslo, nezoufáme, i cesta k vítězství je důležitá a ani Řím nepostavili za den. Až příjde čas příštích voleb, je dost možné, že právě hlasy, které jsme teď získali, pomůžou Pirátům v Chorvatsku přehoupnout se přes 5 %. A až se jim to povede, dozví se o tom lidé v dalších evropských zemích, budou další úspěchy a další volby, vždycky to bude těžké a vždycky budeme dělat sem a tam chyby, ale Piráti dokazují, že to i přesto jde.

Chorvati po zveřejnění výsledků určitě pěkně oslavovali! Pirátské hnutí by mohlo v celoevropském rámci představovat značného outsidera, ale i přes některé kritické hlasy se tyto prognózy nepotvrdily. Pirátský ideový proud sice nepatří k hlavním směrům evropské politiky, i přesto však - především kvůli tomu, že žádná z politických stran se systematicky nevěnuje ochraně práva jednotlivce v kyberprostoru - Piráti na řadě front vítězí. První vlaštovkou byl úspěch ve švédských eurovolbách před několika lety. V České republice se Pirátům podařilo prosadit kandidáta Libora Michálka v senátních volbách v roce 2012. Před několika dny na Islandu se konaly parlamentní volby, kde Piráti získali přes 5,1 % hlasů, a tím i tři poslance. V již zmiňovaném Chorvatsku se již brzo konají komunální volby a příští rok další eurovolby… a v České republice bude v roce 2014 voleb hněd několik. Věříme proto, že pirátská politika a náš aktivismus osloví další nové voliče, kteří se zajímají o ochranu svých práv, přehlednější a transparentnější prostředí a boj proti korupci. Ale nejen ty. Je potřeba se do tvorby demokracie sám zapojit, protože bez aktivních občanů nemůže tohle zřízení fungovat a Piráti si to uvědomují - pro nás je cestou opětovný návrat politiky lidem pomocí moderních řešení a spolupráce bez ohledu na státní hranice. Internet totiž také žádné hranice nemá.

Petr Kopač