Mgr. Tibor Vansa

Tibor Vansa (* 4. listopadu 1983) je garant programového bodu Finance a člen zastupitelstva městské části Praha 4.

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK, obor ekonometrie. Pracuje sedmým rokem v bance jako analytik kreditního rizika, kde také připravoval retailový rozpočet banky.

K aktivní politice se dostal ze zvědavosti před posledními parlamentními volbami, kdy se jako ambasador zapojil do Rekonstrukce státu. Tato platforma se zaměřuje na prosazovaní protikorupčních zákonů, jejím největším úspěchem je prosazení registru smluv. Díky němu musí být všechny smlouvy státních oranizací a podniků zveřejněny na internetu. Osobně získal podpisy 12 současných poslanců, 2 senátorů a Andreje Babiše. To jej přivedlo k poznání, jak i malá skupina aktivních občanů toho může poměrně hodně ovlivnit. Proto v létě 2016 vstoupil do Pirátské strany.

Piráty si vybral, neboť jako jediné straně jí lze věřit důraz na transparentnost veřejné správy a boj proti korupci; i program celkově je mu velmi blízký. V Pirátské straně se věnuje především ekonomickým tématům. Je spíše levicově zaměřený a nesouhlasí s neoliberální ideologií současného ekonomického mainstreamu. Spíše než ekonomický směr by uvedl autory, jejichž četba ho nejvíce ovlinila: Thomas Piketty, Tomáš Sedláček, David Graeber, Joseph Stiglitz, Ha-Joong Chang.

Kromě Pirátů je od podzimu 2016 členem spolku Idealisté. Členem spolku je, protože mu jsou jeho názory, témata a hodnoty blízké, a myslí si že je zde i velká shoda s tématy Pirátů. Konkrétně jde o boj s daňovými úniky nadnárodních korporací, důraz na boj proti korupci, výši platů v ČR, odpor vůči CETA a TIPP. V čem se s Idealisty neshodne, je názor na to, ve které politické straně tato témata primárně prosazovat.

Svůj aktivní občanský život započal v Hnutí Brontosaurus, dobrovolnické organizaci na ochranu přírody a památek, kde byl 2 roky předsedou Pražského článku ZČ HB Rozruch. Věkově ale organizaci trochu odrostl a v tuto chvíli již jezdí pouze jako účastník na akce pro rodiny. Jako organizátor akcí zaměřených na rozvoj osobnosti působil i ve sdružení Velký vůz, kde organizoval zimní outdoorové akce.

Pochází z Rychvaldu (Ostravsko), ale od dob studií žije trvale v Praze. Je ženatý a má tříletou dceru.