Václav Fořtík

ASCII

Václav Fořtík (* 22. listopadu 1970) - je jedním ze zakládajících členů Pirátů. Z rodinných a pracovních důvodů nebyl člen v letech 2012 - 2015. Václav pochází z Ústí nad Labem a od roku 1997 žije v Praze.

Vystudoval gymnázium. V průběhu profesionální specializace se soustředil na rozvoj intelektových schopností u dětí i dospělých pomocí hádanek, hlavolamů a her. Je autorem a spoluautorem více než 20 knih s hádankami. Je spoluautorem TV soutěže Fenomén a spolupracuje s médii při různých projektech s tématikou testů a hádanek. Od roku 1992 je OSVČ. Angažuje se v aktivitách souvisejících s ochranou přírody (takže samozřejmě podporuje jádro - nejen štěpení, ale i fúzi a liniové stavby :) )a obecné lidské svobody - jeho kancelář byla podpisovým a kontaktním místem v několika peticích (např. Trojmezí, ACTA). Pracovní zkušenosti - od r. 2001 - šéfredaktor časopisu IQ s obsahem zábavných testů, hádanek, hlavolamů a soutěží. V oblasti hádanek a hlavolamů jsem spolupracoval nebo nadále spolupracuji s Mladou frontou Dnes, CHIPem, 21. století, Hospodářskými novinami, Lidovými novinami, Rodinnými listy aj. Spoluautor knihy Nadané dítě a rozvoj jeho schopností (Portál 2007) - od r. 2002 - autor řady publikací s hádankami, kvízy a úlohami na rozvoj logického myšlení - od r. 1992 - podnikání v oblasti informačních technologií (zábavný a vzdělávací software- Doctor Mozek, Doctor IQ…) a příbuzných oborech. - 1994 - 1996 - spolupořadatel Bohemiaconů v Ústí nad Labem - od r. 1996 - pořadatel 10 ročníků setkání příznivců sci-fi, fantasy a záhad všeho druhu Pragocon, zakladatel a předseda sci-fi klubu Terminus - od r. 2002 - pořadatel 4 ročníků zábavně-vzdělávacích campů pro nadané děti a mládež v oblasti tvůrčího psaní, rozvoje logiky, RPG a dramatiky - od r. 2010 - člen poroty soutěže Fenomén (a spoluautor této soutěže) pro STV a následně i ČT - v r. 2010 - spoluzakladatel projektu Games4Smarts 2013 spolupráce na TV pořadu Nejchytřejší Čech - ČT 2013 spolupráce na TV pořadu Souboj národů - Prima Mimopracovní aktivity - od r. 1999 - 2001 a 2003 - 2007 předseda Mensy ČR - od r. 2006 - člen Rady Centra nadání a jeho výkonný ředitel Zájmy - četba knih především žánru Sci-fi a fantasy - rozvoj logického myšlení – deskové a počítačové logické, strategické a RPG hry všeho druhu - analýza politického smýšlení v ČR i v zahraničí, četba denního tisku a webových serverů s aktuálním děním, aktivní účast v diskuzních fórech