Bc. Vojtěch Pikal

Vojtěch Pikal (19. února 1987) je 1. místopředseda Pirátů; je rovněž členem kontrolního výboru zastupitelstva města Olomouce.

Po vystudování přírodovědné větve Slovanského Gymnázia pokračoval ve studiu informatiky na Univerzitě Palackého. Vystudoval zde bakalářský program informatiky a tamtéž studoval v navazujícím programu magisterském. V roce 2013 byl na pracovní stáži v Budapešti, v letech 2013 a 2014 pracoval jako vývojář a tester software v Olomouci, v roce 2015 a 2016 jako analytik/programátor v Prostějově, od listopadu 2016 do května 2017 pracoval jako softwarový analytik v Praze.

Vojtěch žil a snad vždy bude v Olomouci.

V reálné politice zastupuje Piráty ve městě Olomouci v kontrolním výboru, komisi pro informační technologie a komisi městské části Chválkovice.

Členem Pirátů je od února 2012, aktivně se do fungování zapojuje o trochu déle. Kromě pozice 1. místopředsedy dále působí v administrativním, zahraničním, finančním a personálním odboru. Předsedá na internetových jednáních celostátního fóra.

V Olomouckém krajském sdružení zastává pozici 2. místopředsedy.

Sloužil v kontrolní komisi a byl předsedou a místopředsedou Olomouckého krajského sdružení a místopředsedou Olomouckého místního sdružení. V minulosti byl vedoucím celostátního i krajského administrativního odboru. Zapojuje se také na mezinárodní úrovni, například v letech 2013 až 2014 byl spolpředsedou Pirátské internacionály. Spoluzakládal též Mladé Piráty kde byl strážcem pokladu.

Jeho cílem v politice je reforma kopírovacího monopolu (majetkových autorských práv) a ochrana svobody slova tak, aby zbytečně nebyl bržděn technický a kulturní rozvoj společnosti a lidstvo se mohlo soustředit na důležité cíle jako dobývání vesmíru. Neméně důležitá je možnost lidí svobodně rohodovat o sobě a společných věcech na úrovni, která je takovému rozhodnutí nejvhodnější+ tedy nejbližší smysluplně vhodná. Považuje se za sociálního liberála, velmi středového sociálního liberála.

Jeho cílem ve straně je efektivizace a profesionalizace jejího vnitřního aparátu tak, aby se členové mohly věnovat především prosazování Pirátského programu a udržení strany v ekonomicko-politickém středu a zachování důrazu liberálního přístup k občanským svobodám.

Kromě politiky se dlouhodobě věnuje organizaci LARPů a dalších her pro mládež v rámci sdružení Kahla o.s., je členem ČSOP - kde v minulosti dlouhodobě působil jako vedoucí oddílu MOP - a zapisovatelem sdružení Pro referendum. Když zbyde čas, je wikignomem

Své výdělky z veřejných prostředků si nenechává jen pro sebe a tak přispívá na Místo pro přírodu, Kohovolit.eu a Rekonstrukci státu a je donátorem NFPK.

Mezi jeho zájmy kromě rolových her patří společenský tanec, sledování infotainmentu na youtube či četba fantasy a sci-fi literatury.

Politický kompas: 1