• @Registrovani priznivci má oprávnění číst
  • @Odbor - medialni má oprávnění nahrávat
  • Ivan.Bartos má oprávnění mazat
  • Adam.Skorepa má oprávnění mazat

Česká pirátská strana bojuje za pravdivé informace v ČT

Praha - 3.5.2010 - tisková zpráva České pirátské strany

Dne 30.5. 2010 v Událostech byla uvedena reportáž (cca 8 minuta) o studentských volbách.

V reportáži byl použit graf na kterém jsou uvedeny výsledky voleb na brněnském gymnáziu. Graf se odkazuje na zdroj Novinky. Odkaz: http://www.novinky.cz/domaci/198916-ucitel-prozradil-vysledky-studentskych-voleb-vyhrala-top-09-cssd-propadla.html

Graf zveřejněný v ČT neodpovídá skutečným výsledkům uvedeným ve zdroji.

Manipulace s daty je zcela zjevně účelová, významně mění a zkresluje obsah sdělované informace.

Zmíněné konání ČT je v rozporu se zákonem č. 483/1991 Sb., o České televizi: …„Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání je zejména poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů.“…

Žádáme, aby byla přijata taková opatření, která znemožní obdobné způsoby manipulace s informacemi. Účelové zkreslování informace tohoto typu navíc vyvolává otázky, zda nejsou obdobným způsobem zkreslovány i jiné informace o soupeření stran ve volbách.

Slovy Ivo Vašíčka, středočeského krajského lídra kandidátky, Česká pirátská strana dále požaduje: „Žádáme, aby zástupci neparlamentních stran, mohli kontrolovat pravdivost zveřejňovaných informací o volebních preferencích. Máme obavy, že je s volebními průzkumy manipulováno obdobným způsobem. Hájíme právo na objektivní a nezkreslené informace pro všechny! Nenechejme se obelhávat!“

Za mediální odbor ČPS

• Jan Podhajský - jan (tečka) podhajsky (zavináč) CeskaPiratskaStrana (tečka) cz
  • Ivo Vašíček - ivo (tečka) vasicek (zavináč) ceskapiratskastrana (tečka) cz
  • Jaroslav Kučera - jaroslav (tečka) kucera (zavináč) ceskapiratskastrana (tečka) cz