Novoroční oběžník

Pirátky a Piráti!

Do konce roku 2010 zbývají už jen minuty, a tak nabízíme přehled toho nejzajímavějšího v Pirátské straně. Rok 2010 byl prvním celým rokem existence Pirátské strany. Rádi bychom se podělili o stručný seznam našich úspěchů a neúspěchů:

Podařilo se například:

• dostali jsme obrovskou podporu mezi studenty na středních školách ve Volbách nanečisto
  • založili jsme Pirátské noviny, které přinášejí aktuální zprávy o Pirátských tématech, která v jiných médiích nenajdete,
  • postavili jsme kandidátky do parlamentních i komunálních voleb, získali jsme desetitisíce hlasů a tři zastupitele,
  • přijali jsme všechny předpisy předvídané stanovami včetně předpisů zajišťujících transparentní financování,
  • spustili jsme kromě transparentního účtu i transparentní účetnictví,
  • podíleli jsme se na založení Pirátské internacionály
  • dostali jsme z ministerského zákulisí návrh novely kopírovacího zákona, který jsme navzdory výběrčím monopolům OSA a Dilia mediální vlnou smetli ze stolu
  • dostali jsme desítky možností vyjádřit se otevřeně v celoplošném rozhlase, televizi i tisku
  • uchránili jsme projekt svazky.cz před jeho úředním zničením a Pirátská internacionála nad ním převzala záštitu,
  • spustili jsme několik mirrorů Wikileaks
  • založili jsme PirateLeaks a zveřejnili tam první dokumenty prokazující manipulace s veřejnými zakázkami
  • dlouhodobě jsme sledovali dohodu ACTA, která legalizuje prohlídky počítačů a mp3 na hranicích.

Nepodařilo se například:

• významně rozšířit řady našich členů,
  • formulovat Pirátskou identitu a značku,
  • odkomunikovat dostatečně jednoduše naše cíle a vize,
  • zničit poplatkové monopoly OSA a Dilia,
  • přesvědčit IT komunitu, že Piráti jsou jasná volba,
  • sepsat vlastní návrh kopírovacího zákona a prezentovat ho veřejnosti.

Jak je vidět, v roce 2011 nás čeká práce více než dost. Pokud máte chuť a čas pomoct, staňte se vy nebo vaši přátelé členy nebo se registrujte jako příznivci Pirátské strany!

Nechcete se oficiálně zapojovat, přesto však Pirátům rádi pomůžete? Uplatnění najdeme téměř pro každého. Zkusit můžete třeba rozbíhající se projekty. (postupně budou přibývat další úkoly) Nejlépe nám pomůžete, pokud se registrujete jako příznivec a hodíte informace o svých znalostech a dovednostech na Piratopedii.

Ve dnech 28–30. ledna se v Ústí nad Labem koná v pořadí již druhý PIRATECON. Přijďte poznat své Piráty v jedinečné neoficiální atmosféře pirátského festivalu! Na programu jsou zajímavé přednášky, workshopy, honba za pokladem a mnoho dalšího.

Více hlav více ví. Máte nápad, připomínku, nabídku, nebo se chcete na něco zeptat? Přijďte na internetové fórum. Všem se otevírá jedinečná možnost nahlédnout dovnitř politické strany. Podívejte se, jak se píše volební program, připravují tiskové zprávy, či jak vznikají projekty typu PirateLeaks. Pomozte nám z našeho fóra udělat platformu pro slušnou, demokratickou a věcnou diskusi. Přečtěte si prosím nová, přepracovaná pravidla diskuse a moderování.

Čtěte Pirátské noviny! Chybí vám článek nebo seriál, nebo se vám zdá, že nějaké téma zasluhuje větší pozornost? Staňte se redaktorem Pirátských novin!

Piráti vám v roce 2011 přejí silný vítr do plachet!

Jakub Michálek, vedoucí administrativního odboru