Krajské sdružení Jihomoravský kraj

Piráti v Brně otevírají novou éru participace, občané města budou moci přímo rozhodovat o 20 milionech korun

Zastupitelstvo města Brna dnes na svém 22. zasedání schválilo zavedení procesu participativního rozpočtování ve městě Brně.

Participativní rozpočtování je ze své definice proces s prvky přímé demokracie, při kterém samospráva předem vyčlení určitou část veřejného rozpočtu a umožní občanům, aby o jejím využití vedli diskusi, podávali návrhy projektů, které mají být v rámci participativního rozpočtování realizovány a přímo rozhodovali o tom, které projekty město v rámci vyčleněných finančních prostředků skutečně zrealizuje.

„Po téměř roce příprav město Brno konečně zažívá historický okamžik, kdy jako první statutární město v České republice na celoměstské úrovni zavádí proces participativního rozpočtování a umožňuje tak občanům přímo rozhodovat o veřejně prospěšných projektech v celkové hodnotě 20 milionů korun,“ říká předkladatel materiálu, radní města Brna pro oblast participace obyvatel, pirát Tomáš Koláčný.

Proces participativního rozpočtování města Brna je dvouletý, každoročně se periodicky opakující, přičemž v průběhu prvního roku bude probíhat sběr návrhů, analýza jejich realizovatelnosti a hlasování občanů, kterým budou vybrány ty projekty, které ve druhém roce procesu město zrealizuje.

Podávat návrhy projektů mohou všichni obyvatelé města Brna v období od února do dubna. Ve zmíněném období město Brno plánuje zorganizovat i několik veřejných pracovních setkání (workshopů), v rámci kterých bude občanům poskytnuta odborná asistence při přípravě jejich návrhů projektů.

V průběhu měsíců srpna a září budou následovat veřejná projednání navržených projektů, které splní všechny podmínky realizovatelnosti a samotné hlasování o projektech, které bude probíhat jak prostřednictvím internetu, tak i fyzicky na veřejných projednáních, proběhne v první polovině října. Vítězné projekty budou po vyhodnocení hlasování zařazeny do rozpočtu města pro následující rok.

„Město Brno vnímá proces participativního rozpočtování jako významnou příležitost pro vzájemnou inspiraci, dialog a zpětnou vazbu mezi vedením města a občany, pro aktivní zapojení občanů do dění ve městě a do procesu přípravy rozpočtu a pro podporu sousedských vztahů, komunitního života a občanské společnosti,“ dodává Koláčný.

_

Kontakt:

Tomáš Koláčný, Radní města Brna pro oblast otevřenosti a participace obyvatel, tomas.kolacny@pirati.cz, 736 661 244

Prioritou nového vedení Pirátů v Jihomoravském kraji jsou krajské volby, podpora činnosti zastupitelů a vybudování kontaktního centra

Brno, 21. 7. 2016 - Členové Pirátské strany zvolili nové předsednictvo Jihomoravského krajského sdružení. Předsednický post obhájil dosavadní předseda Róbert Čuma, první místopředsedkyní se stala Mária Vašíčková, druhým a třetím místopředsedou jsou Ondřej Kotas a Tomáš Koláčný.

Obyvatele Brna čekají pozitivní změny na magistrátu. Nový radní Tomáš Koláčný zapojí veřejnost do rozhodování o městě

21. 6. 2016, Brno - Dokončit projekt parcitipativního rozpočtování, zapojit více občany Brna do dění i rozhodování o městě a otevřít magistrát co nejvíce lidem. Takové jsou cíle pirátského radního Tomáše Koláčného, který bude v Radě města Brna zodpovídat za otázky otevřenosti a participace veřejnosti.

Piráti v Brně startují přípravu nasazení participativního rozpočtu

Brno, úterý, 5. 4. 2016

Rada města Brna dnes na svém 59. zasedání schválila zadání projektu „Nasazení participativního rozpočtu ve městě Brně“. současně Rada schválila i personální obsazení řešitelského týmu, který bude mít za úkol připravit podrobnou metodiku procesu a implementovat celý proces do městského aparátu.

Piráti a Zelení potvrzují spojenectví pro krajské volby a míří do vedení kraje

Brno, pondělí 14. března

Koalice, o které se už několik měsíců mluvilo, je oficiální. Zástupci krajských organizací Strany zelených a České pirátské strany z Jihomoravského kraje ve středu 9. března podepsali koaliční smlouvu a stvrdili tak memorandum o spolupráci z loňského prosince. Lídrem koalice s názvem Zelení a Piráti a kandidátem na hejtmana je Jiří Hlavenka, úspěšný a respektovaný podnikatel a investor.

© Piráti, 2017. Všechna práva vyhlazena. Sdílejte a nechte ostatní sdílet za stejných podmínek. Podmínky použití.