• Tobias Esner má oprávnění mazat

Místní sdružení Prostějov

Prostějovští Piráti podporují přiměřenou úpravu prostoru bývalého židovského hřbitova a vyzývají k pokračování jednání

V posledních dnech eskalovala díky petici občanů (https://www.studentskapv.cz) mediální bouře kolem úpravy prostoru bývalého židovského hřbitova na Studentské ulici. Z obou stran znějí dle našeho názoru poněkud přehnaná tvrzení, která rozhodně nepřispívají k oboustranně akceptovatelnému řešení této jistě ne zcela jednoduché situace.
Prostějovští Piráti nesouhlasí s peticí, která zbytečně vyvolala tuto napjatou situaci a přinejmenším předkládala svým signatářům neúplné informace. Na druhé straně je třeba chápat, že v dnešní době není možné na daném místě obnovit hřbitov v nějakém širším měřítku. Máme za to, že o nic takového židovské nadaci Kolel Damesek Eliezer ani nešlo, nicméně i na jejich straně došlo ke značnému podcenění situace, nedostatečné informovanosti občanů města o svých představách a neférovému obviňování z antisemitismu. Aktivita několika extremistů na sociálních sítích a diskuzních fórech nedělá z Prostějovanů antisemity.
Jsme přesvědčeni, že nalézt adekvátní řešení této nešťastné situace lze, a předpokládáme, že vedení města jedná se zástupci nadace a směřuje k co nejcitlivějšímu řešení. Proto nás tedy překvapila rada města, která údajně doporučila petici vyhovět a pokud bude toto předloženo ke schválení zastupitelstvu, budeme hlasovat proti.

Prostějovské Vyosení 2015, klub Apollo 13, Prostějov

V sobotu 7.11.2015 proběhl v prostějovském klubu Apollo 13 první ročník festivalu svobodné kultury Vyosení. Jedná se o jeden z řady veřejně prospěšných projektů, financovaných ze státního příspěvku Pirátské strany v rámci participativního rozpočtu.
Akce byla zahájena v 16:00 malou přehlídkou svobodných filmů. Po 19 hodině pak přišel na řadu přednes poezie v podání autorů Kolji Ivaskiva a Idy Hornové. V obou případech se jednalo o velmi zajímavou tvorbu osobního charakteru. Krvavé výročí VŘSR bylo připomenuto ukázkou z tvorby dvou avantgardních spisovatelů Daniila Charmse a Alexandra Vveděnského, zavražděných brutálním stalinským režimem.
Mezitím se již klub slušně zaplnil v očekávání punkové části večera. Jako první začal hrát Krákorající pařez a jejich punk zpestřený saxofonem byl na solidní úrovni.
Poté nastoupila frýdecko-místecká punková legenda Bratrova svatba, která letos slaví 30 let od založení. Původního kytaristu a zpěváka Sancha doplňují v aktuální sestavě na baskytaru hrající jeho syn Tommy Trump, na bicí je pak doplňuje syn původního bubeníka Harťas. Jejich rychlý a současně melodický punk se líbil a bylo znát, že jsou na podiu jako doma.
Večer uzavřeli punk-rockoví Session, kteří si užili dobré nálady publika a byla na nich vidět radost z hraní a pohodové atmosféry.

Stanovisko ke kauze olomouckého klientelismu

Piráti podporují vyšetření klientelismu v Olomouckém kraji a vyzývají hejtmana Rozbořila k rezignaci.

Když si policie přijela pro Ivana „íčka“ Langera, zbystřili jsme. Nyní postupně vyplouvají informace na povrch a zdá se, že jsme svědky rozplétání pavučiny klientelistických vazeb politiků, vysoce postavených policistů a podnikatelů v Olomouckém kraji, která již nějakou dobu znemožňovala řádné prošetření několika místních kauz. Obviněni jsou, kromě hejtmana Rozbořila, i náměstek ředitele krajské policie Karel Kadlec, šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. Tito jsou již ve vazbě, Jiří Rozbořil je stíhán na svobodě a stále setrvává ve funkci hejtmana.

Místní sdružení Prostějov sdružuje Piráty z okresu Prostějov.

Místní předsednictvo

hmac:5ea47c8d888dfd8082e2b9c8d381825a : regiony:olomoucko:prostejov:start

hmac:cb10835da7db69f5e0096aa1c7b4cdbb : regiony:olomoucko:prostejov:start

Místní sdružení

Podpora sdružení

© Piráti, 2017. Všechna práva vyhlazena. Sdílejte a nechte ostatní sdílet za stejných podmínek. Podmínky použití.