• Tobias Esner má oprávnění mazat

Místní sdružení Prostějov

Prostějovské Vyosení 2015, klub Apollo 13, Prostějov

V sobotu 7.11.2015 proběhl v prostějovském klubu Apollo 13 první ročník festivalu svobodné kultury Vyosení. Jedná se o jeden z řady veřejně prospěšných projektů, financovaných ze státního příspěvku Pirátské strany v rámci participativního rozpočtu.
Akce byla zahájena v 16:00 malou přehlídkou svobodných filmů. Po 19 hodině pak přišel na řadu přednes poezie v podání autorů Kolji Ivaskiva a Idy Hornové. V obou případech se jednalo o velmi zajímavou tvorbu osobního charakteru. Krvavé výročí VŘSR bylo připomenuto ukázkou z tvorby dvou avantgardních spisovatelů Daniila Charmse a Alexandra Vveděnského, zavražděných brutálním stalinským režimem.
Mezitím se již klub slušně zaplnil v očekávání punkové části večera. Jako první začal hrát Krákorající pařez a jejich punk zpestřený saxofonem byl na solidní úrovni.
Poté nastoupila frýdecko-místecká punková legenda Bratrova svatba, která letos slaví 30 let od založení. Původního kytaristu a zpěváka Sancha doplňují v aktuální sestavě na baskytaru hrající jeho syn Tommy Trump, na bicí je pak doplňuje syn původního bubeníka Harťas. Jejich rychlý a současně melodický punk se líbil a bylo znát, že jsou na podiu jako doma.
Večer uzavřeli punk-rockoví Session, kteří si užili dobré nálady publika a byla na nich vidět radost z hraní a pohodové atmosféry.

Stanovisko ke kauze olomouckého klientelismu

Piráti podporují vyšetření klientelismu v Olomouckém kraji a vyzývají hejtmana Rozbořila k rezignaci.

Když si policie přijela pro Ivana „íčka“ Langera, zbystřili jsme. Nyní postupně vyplouvají informace na povrch a zdá se, že jsme svědky rozplétání pavučiny klientelistických vazeb politiků, vysoce postavených policistů a podnikatelů v Olomouckém kraji, která již nějakou dobu znemožňovala řádné prošetření několika místních kauz. Obviněni jsou, kromě hejtmana Rozbořila, i náměstek ředitele krajské policie Karel Kadlec, šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. Tito jsou již ve vazbě, Jiří Rozbořil je stíhán na svobodě a stále setrvává ve funkci hejtmana.

Je po volbách, práce začíná

Tak jako po celé republice, i v Olomouckém kraji zaznamenali Piráti a koalice s účastí Pirátů viditelné úspěchy, byť někde měly trochu hořkou příchuť. Např. v Přerově získala koalice Společně pro Přerov 20% hlasů, ale Pirát Martin Švadlenka se těsně nedostal a je prvním náhradníkem.

Uspěli především dosavadní zastupitelé za toto hnutí, a to je dobrá vizitka od voličů. Martin Švadlenka je proto spokojen: „Oni byli Piráti dávno před tím, než jsem mezi ně přišel. Vídáme se každý týden. Takže budu „dohlížet“ na to, aby fungovala transparence a otevřené informace. Jsem nadšený.“

Místní sdružení Prostějov sdružuje Piráty z okresu Prostějov.

Místní předsednictvo

hmac:5ea47c8d888dfd8082e2b9c8d381825a : regiony:olomoucko:prostejov:start