Krajské sdružení Olomoucký kraj

Příští setkání s Piráty:

Ve čtvrtek 26.1.2017 od 18:00 se koná v Prostějově, v Country baru U Pulca, místní schůze prostějovských Pirátů. Pokud se chcete dozvědět více o tom co děláme, nebo nám říci svůj názor, neváhejte dorazit. Těšíme se na vás.

V sobotu 28.1.2017 proběhne v restauraci Renomé, Uhelná 21, Olomouc zasedání Republikového výboru Pirátů. Jednání je otevřeno všem.

V pondělí 1.2.2017 od 19:00 se koná v Olomouci, U dvou strašidel, Komenského 7, místní schůze olomouckých Pirátů. Před tím bude probíhat jednání se Stranou zelených o spolupráci na komunální úrovni. Neváhejte dorazit pokecat. Těšíme se na vás. facebooková událost

Prostějovští Piráti podporují přiměřenou úpravu prostoru bývalého židovského hřbitova a vyzývají k pokračování jednání

V posledních dnech eskalovala díky petici občanů (https://www.studentskapv.cz) mediální bouře kolem úpravy prostoru bývalého židovského hřbitova na Studentské ulici. Z obou stran znějí dle našeho názoru poněkud přehnaná tvrzení, která rozhodně nepřispívají k oboustranně akceptovatelnému řešení této jistě ne zcela jednoduché situace.
Prostějovští Piráti nesouhlasí s peticí, která zbytečně vyvolala tuto napjatou situaci a přinejmenším předkládala svým signatářům neúplné informace. Na druhé straně je třeba chápat, že v dnešní době není možné na daném místě obnovit hřbitov v nějakém širším měřítku. Máme za to, že o nic takového židovské nadaci Kolel Damesek Eliezer ani nešlo, nicméně i na jejich straně došlo ke značnému podcenění situace, nedostatečné informovanosti občanů města o svých představách a neférovému obviňování z antisemitismu. Aktivita několika extremistů nedělá z Prostějovanů antisemity.
Jsme přesvědčeni, že nalézt adekvátní řešení této nešťastné situace lze, a předpokládáme, že vedení města jedná se zástupci nadace a směřuje k co nejcitlivějšímu řešení. Proto nás tedy překvapila rada města, která údajně doporučila petici vyhovět a pokud bude toto předloženo ke schválení zastupitelstvu, budeme hlasovat proti.
Prostějov nemá mnoho památek a proto si myslíme, že vhodně vyřešené pietní místo, které by zdůraznilo význam této lokality a zároveň respektovalo současnost, by se mohlo stát jedním z míst, kterým by se mohl Prostějov prezentovat v turistických průvodcích. Bohužel nedobrý vztah k historii současné vedení města koneckonců ukázalo celkem nedávno zbouráním historických jezdeckých kasáren. Snad zvítězí zdravý rozum a časem se budeme divit, co za bouři ve sklenici vody tato zbytečná kauza způsobila.

Vyzýváme tímto obě strany, vedení města i židovskou obec, aby pokračovaly v jednání o oboustranně akceptovatelné úpravě prostoru a zdrželi se neadekvátních výroků na adresu druhé strany.

Pro zájemce přikládáme několik odkazů k tématu:

Projekt rehabilitace starého židovského hřbitova v Prostějově: http://prostejov.zidovskyhrbitov.cz
Židům nic. Spor o hřbitov vyvolal v Prostějově antisemitské nálady: http://1url.cz/ytG0C
Věci, které jsme o sousedech vědět nechtěli: http://1url.cz/ltG0Z
Aktualizované informace k vizualizaci hřbitova: http://1url.cz/ptG0I
Masivní antisemitská kampaň?: http://1url.cz/JtGOW
Podpora rehabilitace starého židovského hřbitova v Prostějově - petice: http://1url.cz/jtGXY

Strana zelených a Piráti mají nový zastupitelský klub

Tisková zpráva 12. 12. 2016

Strana zelených, Piráti a nezávislí kandidáti, jež byli sdruženi ve volební straně Občané pro Olomouc, se dohodli na vzniku nového klubu. Po dvou letech tak v olomouckém zastupitelstvu přibude samostatný klub s názvem: Zelení a Piráti („SZ/Pir“).

Nový klub bude reprezentovat Stranu zelených a Českou pirátskou stranu, osobně je bude zastupovat Richard Kořínek (SZ), který v létě v olomouckém zastupitelstvu vystřídal Pavla Bednaříka (SZ). Případným náhradníkem klubu je Vojtěch Pikal (Piráti).

Pirátská Tvrz přeje pohodové Vánoce

6. 12. 2016

Členové a příznivci místního sdružení Pirátská Tvrz přejí všem bez rozdílu pohodové prožití vánočních svátků. A nový rok 2017 přejeme minimálně tak úspěšný, jaký byl ten stávající.

Pirátská Tvrz byla po celou dobu aktivní. Vzpomeňme např. festivaly svobodné hudby vyOsení a Kytary in Majetín, organizaci veřejného sledování Saturnu na hvězdárně v Brodku, dobrovolnickou opravu lavičky v areálu sokolovny, účast na fotbalovém turnaji politických frakcí nebo na místním kácení máje v roli Bob Marley and the Wailers.

Krom těchto aktivit samozřejmě řešíme veřejné dění v obci i kraji a někteří z nás kandidovali i do krajských voleb na kandidátce koalice Piráti + Změna + ProRegion → Kraj nové generace. V této souvislosti chceme poděkovat voličům v Majetíně, kde jsme získali skvělých 16% hlasů, a také v ostatních obcích (Brodek 12%, Citov 13%, Kokory 8% atd.). Je to pro nás oceněním našich dosavadních snah a vzpruhou do dalších aktivit. A že jsme si toho na rok 2017 naplánovali docela dost.

Na schůzi 4. 12. jsme přijali nové členy a také jsme probrali, jak bychom v budoucnu mohli zapojit více mladých lidí a přispět ke zlepšení veřejného života v našich obcích. Pochopitelně uvítáme další podněty, nápady a jakoukoliv pomoc. Neváhejte nás kontaktovat. Najdete nás na tvrz.pirati.cz nebo na facebook.com/PiratskaTvrz