• Tobias Esner má oprávnění mazat

Místní sdružení Praha 10

Komunální volby 2014: Pirátská strana na Praze 10 získala 1 mandát, Olgu Richterovou. Na magistrátu získala mandáty 4.

Místní fórum zde.

Vše, co souvisí s kontrolní činností Pirátů na radnici Prahy 10, najdete na Redminu. Vedle pirátských témat, např. (a) IT služby pro P10, (b) transparentní registr smluv, © participativní rozpočet a online hlasování, se v koalici Vlasta za Piráty víc věnujeme i majetku a procesům s ním souvisejícím (pronájmy, prodeje, rekonstrukce…). Aktuálně v Komisi majetkové a nebytových prostor.

Politry – hlasování v jambech, komentáře v daktylech. Politickou poezií za lepší Desítku.

Praha 10: co tu bylo a co tu chceme

Městská část Praha 10, takzvaná Desítka, sestává z Vršovic, Strašnic, Záběhlic a Malešic, ovšem patří k ní také část Michle a Vinohrad. Na počet obyvatel se jedná o 6. největší obec ČR.

V minulých letech zde vládla velká koalice ODS a ČSSD. Bývalý starosta Bohumil Zoufalík byl pražským lídrem Hlavu vzhůru!, nyní je „nezávislý“, dlouholetý bývalý starosta Milan Richter (na rozdíl od Tomáše Hrdličky a Borise Šťastného, obou taktéž činných na Desítce) zdá se v ODS zůstává, podobně i řada boxerů. V roce 2010 už se na Desítce formovali Piráti

Místní pirátské sdružení po kandidatuře se Zelenými v r. 2010 nevzniklo. Naopak kvůli tomu, jakým způsobem byla obec nehospodárně spravována, nejprve vzniklo watchdogové sdružení Zaostřeno na Desítku a pravidelný newsletter informující v současnosti téměř dva tisíce místních občanů každý měsíc do e-mailu. Posléze se místní neziskovky začaly dávat dohromady a vznikla celá neformální platforma Společně pro Desítku. Strana zelených se na Praze 10 mezitím stala součástí Rady vedené Milanem Richterem.

Na pilné podávání infožádostí, vystupování na jednání zastupitelstev a publikování různých informací, např. analýz zdejšího rozpočtu, navázalo rozhodnutí pokusit se situaci změnit společným politickým subjektem „všech slušných lidí z Desítky“ a vznikla Koalice Vlasta. Piráti do ní byli přizváni hned na začátku, neměli ale na Desítce ani sdružení, ani téměř žádné aktivní členy. Nyní se situace změnila.

Se vznikem místního sdružení Pirátů, které je personálně propojené s občanským sektorem, je spjata možnost velmi úzké spolupráce s Koalicí Vlasta do budoucna. Doufáme, že ji dobře využijeme.

Program pro Prahu 10

V hlavních obrysech je program Koalice Vlasta, do níž se zapojujeme, k nalezení zde: http://www.vlasta10.cz/index.php/co-chceme

Kauzy na Praze 10

V obrázkové podobě tristní situaci před komunálními volbami 2014 shrnujeme zde autorka grafiky Linda Retterová.

Další

Jsou další záležitosti, v nichž Praha 10 bohužel selhává - chybí okolo šesti set míst ve školkách, současná podoba radničních novin je zcela nevyhovující, namísto strategií a koncepcí se pořádají nahodilé jednorázové akce. Více v programu.

Chcete se přidat?

Můžete:

1. Registrovat se na fórum jako příznivci zde.
  2. Sledovat vlákno s datem schůzí a žádostí o založení
  3. Založit si profil na wiki podle návodu zde.
  4. Zeptat se nás na cokoli

Co máme v plánu

• Být aktivními účastníky jednání komisí, výborů i zastupitelstev, nominovat stálé zástupce v komisích dle odbornosti
  • Podílet se na čilém občanském životě na Praze 10, zapojit se do existujících akcí (Zažít město jinak, dobrovolnický úklid na Den země)