• Tobias Esner má oprávnění mazat

MS Piráti Praha 13

Území Prahy 13 je součástí Prahy od roku 1974. Jedná se o vyvýšeninu mezi Motolským, Prokopským a Dalejským údolím, rozčleněnou kolem prameniště Prokopského potoka. Původní obce, Stodůlky, Velká Ohrada, Malá Ohrada, Třebonice, tvořily dlouhou dobu samosprávnou jednotku v rámci městského obvodu Praha 5 pod názvem Stodůlky, později Jihozápadní Město. Dnes se jedná o samostatnou městskou část Praha 13. Chráněné území Prokopského a Dalejského údolí činí tuto oblast velmi zajímavou. Část dnešního Prokopského údolí je tvořena podmořskou prvohorní sopkou.

První lidé v tomto regionu se objevují už před 20 000 lety, v období poslední doby ledové. Svědčí o tom například nálezy v jeskyni sv. Prokopa. Dnes víme, že osídlení na tomto kraji Prahy bylo velmi husté. Prokázal to archeologický průzkum, prováděný při výstavbě sídlišť v letech 1978 – 1987, kdy v místě, kde dnes leží Nové Butovice, bylo nalezeno 65 hrobů. Jde o čtvrté největší pohřebiště v Evropě. Hroby archeologové odkryli na třech nepatrně od sebe vzdálených lokalitách mezi Stodůleckým a Jinonickým potokem. Pohřebiště únětické kultury poskytlo nálezy bronzových šperků, náušnic, jehlic, náramků, sekeromlatů a nožů s trojúhelníkovou čepelí i zlaté náušnice.

Praha 13 vyrostla na místě řady starobylých obcí, osad a usedlostí: Nové Butovice, Stodůlky, Lužiny, Velká Ohrada, Malá Ohrada, Třebonice.

Předsednictvo

555133_4798882008077_1373933039_n.jpg

pavel_opatril.jpg

554926_565553453456596_1479847828_n.jpg

hmac:cb10835da7db69f5e0096aa1c7b4cdbb : regiony:praha:praha13:start

© Piráti, 2017. Všechna práva vyhlazena. Sdílejte a nechte ostatní sdílet za stejných podmínek. Podmínky použití.