• @Volebni stab Praha má oprávnění nahrávat

Radní na Praze 6 neumějí hospodařit

brooklyn_museum_-_comme_sisyphe_-_honor_c3_a9_daumier.jpg Vyrovnaný rozpočet a transparentní hospodaření je základní bod pirátské politiky, který se táhne jako červená nit od politiky komunální až do politiky národní. Vyrovnaný rozpočet je základním kamenem udržitelného hospodaření. Piráti se vymezují vůči plýtvání rozpočty a nekonečným navyšováním jednotlivých výdajových položek rozpočtu tak, jako to předvádí současné zastupitelstvo.

Rozpočet městské části Prahy 6 je odstrašujícím příkladem toho, jak by to nemělo fungovat. Rozpočet pro rok 2014 při příjmech 657 milionu korun počítá s výdaji 1,225 miliardy. Praha 6 tak utratí téměř dvakrát tolik peněz, než kolik činí její příjmy. Kapitálové výdaje pak meziročně narostly zhruba o dvojnásobek. Mezi kuriózní výdaje patří např. investice více jak 10 milionů do závěsné květinové výzdoby nebo navýšení rozpočtu na opravu pamětních desek a obnovu drobné architektury z cca půl milionu v minulém roce na 3,8 milionu. Nejen z těchto položek je vidět, jak se na Praze 6 plýtvá prostředky. Radní navíc takový rozpočet nazývají vyrovnaným, protože schodek kryjí z rezervy, která ovšem vznikla rozprodáváním obecního majetku v minulých letech.

Každý může vidět, že takové hospodaření není dlouhodobě udržitelné. Nelze sestavovat rozpočet bez ohledu na příjmy. Také je nutné dívat se do budoucnosti a při plánování rozpočtu zohledňovat i dlouhodobé výhledy. Při hospodaření, jaké předvedlo současné zastupitelstvo, by Praha 6 velmi rychle mohla dostat do dluhových problémů.

Téma zpracovává Viktor Mahrik