• @Volebni stab Praha má oprávnění nahrávat

Centrum nová palmovka - největší tunelářský projekt v historii MČ Prahy 8?

Historie projektu Centra nová palmovka se táhne od roku 2010, kdy ho iniciovala radnice MČ Prahy 8. Jedná se o projekt administrativně-komerčního komplexu, který by měl sloužit především jako jednotné místo pro kontakt obyvatel Prahy 8 s veřejnou správou této MČ. Dle plánů radních by měl zároveň přispět ke zkulturnění prostoru poblíž Palmovky, kde se doposud nacházelo parkoviště a jinak nevyužitá plocha.

Prostředky na toto centrum pocházejí převážně z peněz utržených za rozprodej obecních bytů (bytového fondu) do soukromých rukou. Radní založili akciovou společnost Centrum Palmovka a.s., dosadili do dozorčí rady několik zastupitelů stávající koalice. Celkové odhadované náklady (které nezapočítávají vícepráce, které celkovou cenu samozřejmě navýší) se pohybují na hranici 770 milionů kč.

Celková investice by se údajně měla časem zhodnocovat s tím, jak budou pronajímány komerční prostory tomto projektu soukromým subjektům.

Jak to vidíme my

Z dostupných zdrojů je zřejmé, že hospodaření rady MČ s majetkem MČ v souvislosti s tímto monstrprojektem není hospodaření s péčí řádného hospodáře. Netransparentní proces výběrového řízení šitý na míru předem vybranému subjektu, spojování jednotlivých samostatně soutěžitelných částí do jednoho supertendru zavazuje budoucí generace a zastupitele i rozpočty k tomuto jedinému řešiteli (který se bude mimo jiné starat o správu po dobu 20-ti let), což díky monopolnímu postavení plynoucího ze smlouvy bez pochyby povede jen k dalšímu nehospodárnému plýtvání veřejnými prostředky.

Více viz: