Krajské sdružení Zlínský kraj

Úřady musí neoprávněně odmítaným žadatelům o informace vyplácet odškodné

Luděk Maděra, dlouholetý bojovník za svobodný přístup k informacím a kandidát Pirátů ve sněmovních i senátních volbách, uspěl v průlomovém soudním sporu. Poté co mu Zlínský kraj 15x nezákonně odmítl poskytnout požadované informace a ministerstvo vnitra rozhodnutí krajského úřadu 15x zrušilo, rozhodl se vystoupit z tohoto nekonečného úředního kolečka a obrátil se na soud. Okresní soud ve Zlíně mu rozsudkem z 21. dubna 2015 přiznal právo na zadostiučinění ve výši 40 tisíc korun.

Vyjádření Luďka Maděry k informacím o umístěná Magistrátu města Zlína na 4. místě ankety Otevřeno x Zavřeno

Město Zlín dnes na svém webu zlin.cz zveřejnilo video, které informuje občany o úspěchu Zlína v anketě Otevřeno x Zavřeno a to především díky zřízení nové sekce webu Otevřená radnice včetně rozklikávacího rozpočtu. Nicméně podrobnosti o pravidlech a podobě hlasování v této anketě už dále neuvádí.

Pirátská úterý s kandidátem do Senátu

Česká pirátská strana vyslala do volebního klání o post senátora za volební obvod č. 78 – Zlín Ing. Luďka Maděru, který již více jak 15 let bojuje za práva občanů na informace. “ Jen skutečně svobodný přístup k informacím je základem pro funkční kontrolu veřejných institucí ze strany občanů, proto se chci zasadit o změnu přístupu úřadů k poskytování informací“, vysvětlil Maděra.