• @Registrovani priznivci má oprávnění číst
  • @Republikove predsednictvo má oprávnění mazat
  • @Celostatni forum má oprávnění číst
  • @TZ má oprávnění mazat

Vzpomínková beseda o Aaronu Swartzovi

beseda Aaron 11. ledna 2014 Pirátská strana pořádá přednášku o Open Access spojenou s diskuzí na téma „Svoboda informací“ a příspěvkem o kulturním přínosu informačního aktivisty Aarona Swartze.

Před rokem ztratila undergroundová kulturní scéna důležitého představitele. Programátor, hacker a aktivista Aaron Swartz si po dlouhodobé šikaně ze strany americké justice sám sáhl na život. Swartz byl spoluautorem RSS, publikační platformy Reddit a otevřeného on-line archivu knih Open Library.

Do potíží se soudem se dostal poté, co si zkopíroval díla z archivu JSTOR na Massachusettském technologickém institutu a v souladu se svým přesvědčením o přístupu k informacím se je rozhodl zveřejnit. Po dohodě s MIT tak nakonec neučinil, Institut stáhl žalobu, ale proces se táhl a Swartzovi stále hrozila léta ve vězení a likvidační pokuta. Deprese a nátlak ze strany státního aparátu ho nakonec dohnaly k zoufalému činu sebevraždy. Pirátské strany po celém světě se připojily k protestům a odsoudily způsob, jakým americká justice Aarona šikanovala, čímž ho vlastně zavraždila. Smrt Aarona Swartze dokázala spojit akademiky a aktivisty, kteří začali vyvíjet koncentrovaný nátlak za změnu legislativy týkající se kopírovacího monopolu ve Spojených státech.

Česká pirátská strana pořádá v den výročí smrti Aarona Swartze vzpomínkovou besedu, jejíž základním poselstvím má být prezentace alternativ k monopolizaci vědění a navození diskuze na téma Open Access a svoboda informací. Beseda je volně přístupná veřejnosti a proběhne v sobotu 11.1.2014 od 17:00 v pražském klubu Cross (Plynární 1096/23, Praha 7, www.crossclub.cz).

„Aaron Swartz byl člověkem, který upřímně věřil tomu, že informace mají a chtějí být svobodné. I po roce nás velice rmoutí, že tak geniální člověk byl nespravedlivým a absurdním soudem dohnán k sebevraždě. Piráti chtějí pokračovat v duchu Aarona Swartze a přispět k tomu, aby vědění nebylo zpeněžitelným produktem, nýbrž aby se stalo společným bohatstvím lidstva,“ říká Adam Skořepa, vedoucí mediálního odboru.

Adam Skořepa, vedoucí mediálního odboru, adam.skorepa@pirati.cz