Mumble

Provoz Mumble je momentálně v přechodném stavu. S jistotou platí pouze informace v tomto červeném poli textu. Jde o stručný návod, jak se připojit na Pirátský server během tohoto přechodného stavu.

Doporučujeme nainstalovat klienta verze 1.2.0, ale pokud už nějakou instalaci máte, zkuste to klidně i s ní.

Pro Windows: http://sourceforge.net/projects/mumble/files/Mumble/1.2.0/Mumble-1.2.0.exe/download Pro ostatní: http://sourceforge.net/projects/mumble/files/Mumble/1.2.0/

Po instalaci kliknete na odkaz: http://forum.pirati.cz/mumblepwd.php a na stránce, která se vám otevře, kliknete naPřipojit se »“.

Pod nápisem „Připojit se »“ se skrývá odkaz s předponou „mumble:„. Pokud již odkazy tohoto typu ve svém operačním systému máte spárovány s Mumblem, tak se Mumble prostě otevře a připojí vás na Pirátský server. V opačném případě budete dotázáni, kterým programem si přejete odkaz otevřít. Prostě vyberete mumble a výběr potvrdíte. Mumble by se pak měl otevřít a připojit vás na Pirátský server.

Stáhnete si klienta Mumble ve verzi alespoň 1.2.0 (poslední verze je 1.2.4) a připojíte se s ním na server www.pirati.cz (kliknete na ikonu zeměkoule, v okně, které vyskočí, kliknete na „Add New…“, „Label“ vyplňte „pirati.cz“, „Address“ také „pirati.cz“, „Port“ nechte tak, jak je a „Username“ vyplňte svým přihlašovacím jménem ve fóru. Poté klikněte na „Connect“ a v okně, které se objeví, zadejte heslo, kterým je přihlašujete do fóra. A můžete začít mluvit…

Instalace a nastavení

Verze 1.2.3 (pro Windows 1.2.3a) je ke stažení zde (binárky jsou statické 32bit):

Většina linuxových distribucí má samozřejmě balíčkovou verzi ve svých nebo komunitních repozitářích, takže pro začátek zkuste aptitude install mumble (v Ubuntu, v ostatních podobně).

Nastavení unix

Pokud Vám klient nenabízí kolonku pro zadání hesla, je možné klienta spustit s tzv. mumble-url a heslo mu tímto vnutit:

mumble 'mumble://Jmeno:Heslo@pirati.cz/?version=1.2.0'

Máte-li v hesle nealfanumerické znaky, je třeba heslo url-enkódovat.

Aktuální spojení lze potom uložit do oblíbených i s heslem (Server → Connect → Add New…).

Nastavení Windows

Pokud se vám nedaří připojit standardní cestou, přetáhněte si ikonku Mumble (zástupce mumble.exe) na plochu, klikněte pravým tlačítkem, dejte vlastnosti a v položce cíl nahraďte původní text C:/…. na

mumble 'mumble://Jmeno:Heslo@pirati.cz/?version=1.2.3'

kde Jmeno a Heslo jsou uživatelské jméno a heslo do fóra. Pokud máte ve jménu mezeru musíte ho url-enkódovat. Za version= napíšete verzi svého Mumble klienta, tedy např. 1.2.3 . Dejte OK, a pak jen stačí spustit Mumble klient standardně levým tlačítkem na právě upravený zástupce. Klient vás automaticky přihlásí. Tento postup funguje až od verze Mumble-1.2.3a nikoliv Mumble-1.2.3.

Můžete také použít launcher: mumblelauncher.zip

Zobrazení ve fóru

Zobrazení vašeho aktuálního 'Mumble status' v podpisu na fóru:

[mumble]jmeno prijmeni[/mumble]

Pokyny pro nastavení telefonování

1. používejte raději Push-to-Talk, čili vyberte si klávesu, kterou budete mikrofon aktivovat (třeba pravý Control)
  2. rozhodně si nasaďte sluchátka, ať nechytáte zpětnou vazbu z reproduktorů do mikrofonu
  3. máte-li na stejném počítači nainstalován také Skype, zakažte v jeho Nastavení (nebo Možnostech) v záložce Zvuková zařízení, aby si sám určoval úroveň citlivosti mikrofonu. Citlivost mikrofonu si poté ručně nastavte zhruba na 25%.