Po tříletém úsilí Pirátů se konečně podařilo prosadit zákon o sdíleném ubytování. Stát si posvítí na pronajímatele bytů přes Airbnb či Booking.com, kteří tak činí ve velkém nelegálně, tedy bez nahlášení, vedení knihy hostů a placení turistických poplatků obci. Sněmovna schválila návrh zavádějící povinnost online zprostředkovatelů ubytování jako je Airbnb hlásit data o podnikatelích živnostenským úřadům. Airbnb bude muset nahlásit na výzvu živnostenského úřadu podnikatele, kteří pronajímají byty přes tuto platformu.


Na jednání ústavně právního výboru, který se uskutečnil 11.12. 2019, Jakub Michálek prosadil dvě drobná zlepšení k Airbnb v sousedském právu. Předně, když někdo začne pronajímat byt přes Airbnb, bude mít povinnost to oznámit předem správci domu, aby obyvatelé domu věděli, proč se v jejich domu pohybuje více cizích lidí a případné problémy mohli řešit.


Ministryně Klára Dostálová také slíbila, že při příští změně zákona bude vymahatelnost zákona posílena o zákaz činnosti, pokud online zprostředkovatel opakovaně zákon poruší, jak Michálek navrhoval. Stejný princip platí i u již schválené úpravy zprostředkování taxislužby (firmy jako Uber, Bolt).


Piráti tak navrhli jasnější pravidla pro více než 10 tisíc hostitelů, kteří nabízí byty k pronájmu na digitálních platformách. Především chtějí přenést placení místního poplatku za krátkodobý pronájem i na zprostředkovatele, jakými jsou například Airbnb nebo služba Booking.com.


Michálkův návrh zjednoduší život poskytovatelům ubytování a obcím přinese do jejich pokladen více peněz na poplatcích. Jenom v Praze by mělo jít o částku přes 120 milionů korun za rok. Navíc narovnává prostředí na ubytovacím trhu.


Další zdroje: