Konec výjimkám z registru smluv! Díky tomu bude mít ČEZ a další společnosti s většinovým podílem státu povinnost zveřejňovat klíčové dokumenty stejně jako všechny ostatní organizace ovládané státem. Ztransparentnění státu v rámci skutečného protikorupčního boje bylo jednou z priorit, s nimiž jsme šli do Sněmovny. Jsme rádi, že se nám tomuto závazku podařilo dostát.


Zrušení výjimky pro ČEZ nebo České dráhy bylo jedním z nejdůležitějších předvolebních programových bodů Pirátů. Přijetí novely bohužel vzhledem k obstrukcím ostatních stran trvalo celý rok, ale nakonec se nám tuto účelovou výjimku podařilo zrušit. Firmy jako ČEZ, České dráhy a další tak budou mít povinnost zveřejňovat své smlouvy na internetu v registru smluv, stejně jako to již dělá například Budějovický Budvar. Přijetí zákona je zlom, kterým konečně končí české Palermo.


Piráti předložili novelu, která má zrušit výjimky ze zákona o zveřejňování smluv pro ČEZ a další státem ovládané firmy. Současná podoba zákona totiž umožňuje zcela skrýt informace o případných nevýhodných smlouvách, které často indikují možné korupční jednání.


Zveřejňování smluv ČEZu a státních firem (ST 50), je jednoduchý několikařádkový zákon, který ruší výjimku ze zveřejňování smluv ČEZu, Českých drah a jiných státních firem. Výjimka byla schválena v minulém volebním období po tlaku lobbistů. Pro přijetí novely zákona o registru smluv bylo 113 ze 177 přítomných poslanců, hlasování zde.


Další zdroje: