Sněmovna definitivně schválila námi iniciovaný zákon proti politickým trafikám, tzv. nominační zákon. Byla to jedna z pirátských předvolebních priorit. Měl by jít sice ještě dál, aby se vztahoval např. na představenstvo Českých drah, ale i tak jde o významný krok vpřed, pokud jde o protikorupční legislativu. Trafikanti to v budoucnu budou mít těžší.

Piráti již v roce 2018 předložili vlastní návrh nominačního zákona, který má zajistit jasná kritéria pro přijímání členů do kontrolních a správních rad státem ovládaných podniků a zásadně přispět k jejich transparentnímu fungování. Jedním z bodů návrhu je stanovení pravidel pro vlastnickou politiku státu, která by zavedla závaznou a Sněmovnou schvalovanou strategii pro všechny dotčené podniky.

Piráti zákon předložili v upravené podobě v tomto volebním období ST 129. Zákon požadoval otevřená výběrová řízení na management a dozorčí orgány státních firem a bránil tomu, aby vláda mohla prodat a rozdělit ČEZ bez projednání parlamentem. ANO však pomohlo návrh Pirátů shodit ze stolu hlasování o návrhu na zamítnutí. Po naléhání Pirátů předložil Babiš tento zákon jako vládní návrh ve vykastrované podobě, aby se nevztahoval na dozorčí rady ST 220.

Další zdroje: