Poslankyně a místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová prosadila na Výboru pro zdravotnictví možnost střídání obou rodičů při ošetřování členů rodiny. Už v pondělí 11. března zaslala dopis ministryni Janě Maláčové, ve kterém upozorňovala na řadu problémů, které vyvstanou se zavedením nouzového stavu. Řada jejích podnětů se objevila v návrhu zákona ministryně Maláčové, který byl 16. března předložen na jednání vlády, pak byl ale z jednání stažen. Sněmovní Zdravotní výbor ve středu 18. března přijal doplnění usnesení k ošetřovnému o možnost střídání rodičů.

Na schůzi Sněmovny jsme k ošetřovnému podávali tyto návrhy:

PN I. - měsíční výplata. Navrhli jsme za placení ošetřovného každý měsíc. Teď se totiž kvůli krátké podpůrčí době platí až na konci, což by v případě několika měsíců byl problém. Bohužel výbor to nedoporučil a Sněmovna neschválila.

PN II. - příspěvek pro osoby na DPČ a DPP, přinejmenším pro ty, které si platily nemocenské pojištění. Dnes nemají tito lidé nárok na žádnou podporu. Neschváleno.

PN III. - možnost střídání rodičů více než jednou (jako je to dnes v zákoně). Schváleno.

PN IV. - děti s postižením a ošetřovné, když jsou ve školách, nikoli stacionářích. Podávalo více stran. Schváleno.

PN V. - ošetřovné pro OSVČ - nejsou totiž zatím zřejmé přesné obrysy od ministerstva průmyslu, to navíc dává věk od 6 let, což je nepřijatelné. Chceme alespoň připomenout, že jsou OSVČ stále v nejistotě. Neschváleno.

Olga Richterová iniciovala dále debatu se senátory, kteří podpoří např. návrh pro DPČ.