Podle předsedy Evropské pirátské strany Mikuláše Peksy, Viktor Orbán dlouhodobě ničí demokratické principy v zemi. „V Evropském parlamentu se nám podařilo protlačit mechanismus, který zemím, které nehrají fér, sebere evropské peníze. Pokud Orbánovi a jeho straně Fidesz nevěříme v tom, že dokáží udržet v zemi demokracii a nerozkrádat veřejné finance, nemůžeme jim svěřit ani vedení Rady EU. Předpokládám, že Orbán by zablokoval jakákoliv jednání a zneužil by situace pouze k tomu, aby si vyjednal další výjimky. Proto podpořím snahu odebrat Maďarsku možnost evropského předsednictví, dokud Orbán jasně neprokáže, že Maďarsko jedná v souladu s právním státem," říká Peksa.

V rezoluci Evropského parlamentu se dnes zákonodárci důrazně postavili proti systematickým snahám maďarské vlády o podkopávání základních hodnot EU a nedodržování zásad právního státu. Europoslanci také vyzvali členské státy, aby nalezly řešení týkající se věrohodného plnění maďarského předsednictví v roce 2024.

Maďarská vláda bojuje proti právům menšin nebo svobodě slova. Jak může taková vláda vést vyjednávání o legislativě týkající se například svobody médií nebo práv, která jsou v Maďarsku porušována? Musíme proto začít řešit, jak zabránit maďarské vládě, aby na půl roku zablokovala chod v Evropě,“ dodává pirátský europoslanec a kvestor Marcel Kolaja.