Původní návrh konsolidačního balíčku Ministerstva financí řadil rostlinné alternativy mléka do základní 21% sazby DPH, zatímco živočišná mléka do snížené 12% sazby.

„Toto rozdělení není spravedlivé, protože pro řadu lidí není rostlinné mléko alternativou jen z etických důvodů jako například u veganů. Znevýhodňuje také ty, pro něž je rostlinné mléko jedinou a často také mnohem dražší volbou z důvodu alergií na laktózu nebo bílkovinu kravského mléka. S tím jsme za Piráty v mezirezortním připomínkovém řízení nesouhlasili a spolu se zmocněnkyní vlády pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou jsme požadovali zařazení rostlinných mlék do sazby nižší. Uspěli jsme, snížená daň tak bude platit pro všechny typy mlék,“ komentuje změnu poslankyně Klára Kocmanová.

Alergie na mléko představuje reakci imunitního systému – hypersenzitivitu – na bílkovinu kravského mléka. Jedná se o jednu z nejrozšířenějších potravinových alergií, která se většinou projeví už v prvním roce života dítěte. Oproti tomu jedinci postižení laktózovou intolerancí mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat mléčný cukr neboli laktózu. Laktózovou intolerancí trpí zhruba desetina obyvatel Česka. Pro vyřazení živočišných produktů ze svého jídelníčku z etických důvodů se jich rozhodla přibližně tři procenta.

Piráti společně se zmocněnkyní vlády pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou požadují dále přeřazení do snížené sazby DPH také pro menstruační potřeby a dětské pleny.