Digitální platformy přinášejí zcela nové příležitosti a mohou vést k rozvoji ekonomiky. Nesmíme stavět práva jejich zaměstnanců na druhou kolej. Proto jsem rád, že platformy nebudou moci díky nové směrnici nadále využívat švarc systém. Kurýři či řidiči pracující pro tyto platformy musí mít totožná práva jako běžní zaměstnanci, včetně všech sociálních jistot. Také je nesmí sledovat platformy bez jejich svolení,” popisuje europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Jsem ráda, že se v Evropském parlamentu intenzivně věnujeme tématu pracovních podmínek platformových pracovníků zrovna v dnech, kdy se u nás doma v České republice uskutečnila v největších městech první stávka kurýrů dovážkové služby Wolt. Šlo o reakci na to, že firma skokově snížila odměny asi o 20 %, což při započtení inflace znamená, že si kurýři pohorší až o polovinu. Našim cílem je ovšem směrnice, která bude konečně komplexně řešit veškerá zaměstnanecká práva pracujících v platformách, včetně sociálního zabezpečení nebo vyšší ochrany proti monitorování,” připomíná europoslankyně Markéta Gregorová včerejší stávku kurýrů společnosti Wolt v českých městech.

Chceme legislativní opatření pro předpokládaný pracovní poměr – skončí tedy to, že platformy zneužívají pracovníky ve stylu práce na živnostenský list. Skončí vykořisťování těchto lidí pomocí technologických obrů. Platformy teď budou také pod drobnohledem kontrolních orgánů – právě zda dodržují veškeré požadované zákonné nároky na zaměstnávání pracovníků. Dále přibudou povinnosti pro platformy poskytovat pracovníkům relevantní informace o tom, jak jimi využívaná platforma funguje. Díky Pirátům nyní návrh obsahuje povinnou transparentnost monitorovacích systémů a povinné zdravotně bezpečnostní hodnocení pro pracovníky," dodává europoslanec Mikuláš Peksa.

Finální verzi nových pravidel ještě musí dojednat členské země s Parlamentem a Komisí v takzvaném trialogu.