Adam Zábranský

Adam Zábranský (* 28. prosince 1993, Praha) je člen zastupitelského klubu Pirátů v Zastupitelstvu hlavního města Prahy.

V zastupitelstvu se věnuje hlavně odhalování kauz a prosazování transparentnosti. Ve volebním období 2014-2018 se soustředil také na odhalování nepravostí v městských firmách. Úspěšně vyhrál několik soudních sporů s městskými společnostmi, které neposkytovaly informace dle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

V roce 2018 se stal radním pro problematiku bydlení v koalici pod vedením primátora Zdeňka Hřiba. V rámci Rady hl. m. Prahy vystupuje proti přidělování bytů soudcům a státním zástupcům.

Momentálně studuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, předtím čtyři roky studoval na Gymnáziu Jana Keplera a ještě předtím na Mensa gymnáziu. Od čtrnácti let přispíval na českou Wikipedii. Z etických důvodů se v osmnácti letech stal vegetariánem a v devatenácti veganem.