Jakub Michalek

Jakub Michálek (* 6. února 1989 Louny) je předsedou zastupitelského klubu Pirátů v Praze, člen republikového předsednictva Pirátské strany a místopředseda Pirátů. Studoval na Gymnáziu Jana Keplera v Praze, na Oundle School ve Velké Británii a na Cranbrook-Kingswood v USA. Během pobytu v USA pracoval na University of Michigan. Na Právnické fakultě Univerzity Karlovy vystudoval obor Právo a právní věda s diplomovou prací Povinné zveřejňování informací, nyní pokračuje v doktorském studiu. Vystudoval teoretickou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Má zkušenosti z akademické samosprávy, kde byl členem akademického senátu.

V České pirátské straně například připravoval spuštění webu Piráti.cz, navrhl zřízení registru lobbistických kontaktů, jako hlavní autor vypracoval řadu bodů Pirátského programu, spoluzakládal projekt svobodné hudby, zprovoznil současný systém veřejného účetnictví a navrhl a prosadil participativní rozpočet.