Rozklikávací rozpočet je systém, který umožní zveřejňování příjmů a výdajů státního rozpočtu na internetu, a to ve formátu otevřených dat. Transparentní rozpočet s nahlížením až do faktur prosazují Piráti i v nově vznikající pražské koalici. Piráti rozklikávací rozpočet navrhovali jak v roce 2017, tak v roce 2018.


Cílem rozvoje tohoto tzv. rozklikávacího rozpočtu by měla kromě vyžadovaného členění dle vyhlášky o rozpočtové skladbě data zobrazitelná až po úroveň jednotlivých konkrétních výdajů státního rozpočtu včetně identifikace příjemce.


Naposledy drtivá většina poslanců ANO hlasovala proti hlasování o doprovodném usnesení 2018, čímž přijetí usnesení zablokovala a hlasovala v rozporu s programem, kde ANO slibovalo voličům: „Lidé mají právo vědět, jak stát nakládá s finančními prostředky a jak rozděluje vybrané daně.” Pro návrh hlasovalo 96 poslanců napříč spektrem (ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP09, STAN, částečně také ČSSD a KSČM), nicméně neprošel o 4 hlasy. K jeho schválení bylo potřeba 100 hlasů.


Další zdroje: