Únor

7. února 2024

Piráti provedou revizi výdajů v oblasti kulturních dotací na ministerstvu financí a kultury. Zlepší efektivitu vynakládání veřejných peněz

Týmy odborníků provedou na základě dnes vládou schváleného návrhu revizi výdajů v oblasti kulturních dotací. Společný pracovní tým pod vedením pirátských náměstků na Ministerstvu financí Jiřího Valenty a na Ministerstvu kultury Ondřeje Chrásta se zaměří na otázku efektivity současné dotační politiky. Nový systém hodnocení výdajů, jehož cílem je zajistit transparentnost toků peněz, doporučit zlepšení a kultivovat následnou diskuzi o veřejných rozpočtech, schválila vláda na návrh Pirátů v listopadu minulého roku.

Leden

29. ledna 2024

Jednání o letošním rozpočtu: Piráti prosazují dofinancování vzdělávání, digitalizace či rozvoje regionů. Sliby se musí plnit

Praha, 29. ledna 2024 - Na vládní úrovni se otevřela debata o rozpočtu pro tento rok, což avizoval dopředu i ministr financí Zdeněk Stanjura. Piráti navrhují v první řadě posílení financování vzdělávání, digitalizace a rozvoje regionů. „Jako vláda jsme se občanům zavázali, že pro nás budou tyto oblasti jednou z hlavních priorit a tomu je třeba dostát. Krom vzletných vět musíme ukázat i reálnými kroky, že bereme své sliby vážně a nezůstávají jen na papíře. Vzdělávání, digitalizace i zlepšování života v regionech jsou klíčové pro prosperitu naší země,“ uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.