Květen

31. května 2023

Všichni mají mít stejná práva i povinnosti. Piráti dál bojují za manželství pro všechny

Praha, 31. května 2023 – Sněmovna dnes začala projednávat návrh na manželství pro všechny, který Piráti jako jediná parlamentní strana jednotně prosazují již od minulého volebního období. Zákon by umožnil uzavřít stejnopohlavním párům manželství a získat konečně veškerá práva, která dosud narozdíl od ostatních dvojic jako registrovaní partneři nemají. Nerovné podmínky jsou nejen nedůstojné, ale duhové rodiny včetně jejich dětí mají také výrazně menší právní jistoty, což jim komplikuje i řadu běžných životních situací. To chtějí Piráti změnit. Manželství pro všechny podporují v ČR dle průzkumů zhruba dvě třetiny lidí.

Duben

26. dubna 2023

Vláda schválila na návrh ministra Lipavského zápis první osoby na vnitrostátní sankční seznam

Na návrh ministra zahraničních věcí Jana Lipavského schválila vláda ve středu 26. dubna 2023 zápis první osoby na vnitrostátní sankční seznam. Jde o Vladimíra Michajloviče Gunďajeva, jinak známého jako patriarcha Kirill.

25. dubna 2023

Děti osvojené v cizině stejnopohlavními páry přicházejí v Česku o rodiče. Klára Kocmanová to chce změnit

Praha, 25. dubna 2023 – Osvojí-li si v zahraničí stejnopohlavní či nesezdaný pár opačného pohlaví dítě, jejich rodičovství není po přesunutí do Česka uznáno. V zahraničí osvojené dítě tak přichází právně po přechodu českých hranic o své rodiče. To způsobuje zásadní problémy v každodenním životě rodiny, od nemožnosti dítěte získat české občanství, nedostatečné ochrany v případě jeho hospitalizace - neexistence práva na nepřetržitou přítomnost rodičů či informování rodičů o jeho zdravotním stavu, až po problémy v oblasti dědění. Cílem semináře o uznávání přeshraničního rodičovství, který dnes v Poslanecké sněmovně uspořádala pirátská poslankyně Klára Kocmanová, bylo prodiskutovat možné legislativní změny, které by tuto situaci napravily.