Duben

25. dubna 2024

Bartoš představil portál stavebníka a Informační systém pro úředníky stavebních úřadů

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš představil na Stavebním veletrhu v Brně funkční systémy digitalizace stavebního řízení. Názorně přiblížil jednotlivé části portálu stavebníka a Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ). V průběhu května Ministerstvo pro místní rozvoj zahájí školení na stavebních úřadech a od prvního července může portál používat veřejnost.

18. dubna 2024

Nová aplikace Portálu občana je oficiálně spuštěna, lidem umožní vyřídit úřední záležitosti přes telefon

Portál občana je vstupní branou k online službám českého státu, který jich nabízí již více než 600 a další rychle přibývají. Novou mobilní aplikaci Portálu občana z dílny Digitální a informační agentury je možné ode dneška stáhnout na App Store a Google Play. Výhodou tak bude dostupnost přibývajících služeb státu digitálně, jen za pomoci mobilního telefonu. V aplikaci přehledně naleznete vše, co ve webové verzi portálu včetně možnosti správy datových schránek.

Březen

6. března 2024

Novela zákona umožňující podepisovat petice kandidátů na prezidenta online prošla prvním čtením ve Sněmovně

Sněmovna dnes v prvním čtení schválila novelu umožňující podepisovat petice na kandidaturu na prezidenta online. V případě, že novela zákona projde celým legislativním procesem, získají zájemci o kandidaturu možnost sbírat podpisy vedle papírových formulářů také přes internet, a to na Portálu občana. Podpis bude fungovat na podobném principu, jak je to v již existujících ePeticích. Novela má také zakotvit pravidlo, že poslanci a senátoři smí podporit jen jednoho kandidáta. Novelu zákona začátkem února schválila vláda.

1. března 2024

Registr zastupování míří do Senátu. Usnadní život nejen veřejnosti, ale také firmám

Registr zastupování (REZA) pod taktovkou Digitální a informační agentury dnes prošel Sněmovnou. Lidem poslouží k elektronickému vystavování plných mocí a vytvoří pro ně i centralizovaný systém, do kterého budou mít přístup další úřady. Návrh zákona předložil místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš. Sněmovna ho schválila hned v 1. čtení v tzv. „devadesátce”. Žádný z opozičních klubů nevyužil své právo tento způsob projednání vetovat a díky spolupráci poslanců napříč politickým spektrem zákon rovnou míří na projednání do Senátu.