Září

16. září 2022

Proč Češi jezdí nakupovat do Polska? Piráti navrhli nižší DPH na zeleninu a ovoce a navýšení rodičovského příspěvku

Praha, 16. září 2022 – Piráti představili další opatření na pomoc rodinám a domácnostem. Vedle zastropování cen energií dnes navrhli trvalé snížení DPH u zeleniny a ovoce z 15 na 10 procent a pravidelné zvyšování rodičovského příspěvku. Česko má nyní nejvyšší DPH na zeleninu a ovoce v regionu, pro některé rodiny jsou zdravé potraviny drahé, obzvláště pro samoživitele. Návrh má proto přesunout zeleninu a ovoce do nižší sazby, podobně jako je tomu v Polsku či Rakousku.

Srpen

16. srpna 2022

Piráti podpoří stažení žaloby podané Babišem kvůli Agrofertu na Evropskou komisi a následné vymáhání neoprávněných dotací. Žaloba by neměla příliš velkou šanci na úspěch

Praha, 16. srpna 2022 – Česko patrně uzavře jednu z nechvalných kapitol Babišovy vlády ve střetu zájmů. Žaloba na Evropskou komisi podaná Babišovou vládou proto, že odmítla proplácet dotace kvůli expremiérově střetu zájmů, by měla být stažena. Zároveň by mělo dojít k postupnému vymáhání neoprávněně vyplacených dotací. Vyplývá to z doporučení Jakuba Michálka, předsedy dozorčí rady Státního zemědělského a intervenčního fondu, který se seznámil s podkladovými materiály.