Únor

5. února 2024

„Projednejme Istanbulskou úmluvu ve Sněmovně”: Poslanecký klub Pirátů podporuje senátní výzvu adresovanou předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové

Pirátští poslanci a poslankyně se jednomyslně připojují k apelu, aby Sněmovna projednala Istanbulskou úmluvu. Po těsném nepřijetí ratifikace Senátem pirátská senátorka Adéla Šípová iniciovala sepsání otevřeného dopisu, ve kterém vyzývá předsedkyni Sněmovny, aby pokračovala v projednávání souhlasu s ratifikací Úmluvy ve Sněmovně. „Pokračováním v již započatém projednávání Úmluvy ve Sněmovně máte příležitost ukázat, že je hlas všech obětí trestných činů vyslyšen a že se naše společnost nebojí postavit proti násilí a diskriminaci. Věřím, že v případě schválení Úmluvy v dolní komoře bude existovat důvod pro její opětovné projednání na půdě Senátu po podzimních senátních volbách,” stojí mimo jiné v dopisu, který svým podpisem podpořil celý senátorský klub SEN 21 a Piráti: Adéla Šípová, Lukáš Wagenknecht, Václav Láska, Jan Holásek, Martin Krsek, Přemysl Rabas, i senátoři David Smoljak a Marek Hilšer, který za Piráty kandiduje v nadcházejících senátních volbách.

Leden

26. ledna 2024

Komentář Jakuba Michálka: Odblokování Parlamentu na obzoru. Piráti navrhují změny pro fungující stát

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek představuje plán, aby sněmovna začala zase normálně fungovat bez účelového zdržování. Záměrné blokování projednávání důležitých zákonů stojí daňové poplatníky miliony korun denně a nemá ústavní ochranu, což nyní potvrdil i Ústavní soud v rámci odůvodnění verdiktu ohledně valorizace důchodů. Sněmovna bude jednat o usnesení, které upraví způsob projednávání zákonů, aby byl předvídatelný.